Wereld van Jan Markus

Collectie miniaturen

Voor de eerste maal toont Historisch Museum een groot deel van de collectie prachtige miniaturen van de hand van Jan Markus (21-08-1920 – 29-09-2016). Jan werkte als transportondernemer met grote wagens en werktuigen. In zijn vrije tijd maakte hij met een groot gevoel voor detail en schoonheid diverse landbouwwerktuigen, wagens en apparaten in miniatuur. Denk aan een scharensliep, haringkar, melkkar of een malle jan (transportmiddel uit de bosbouw). Maar ook aan huishoudelijke apparaten zoals een wasmachine, een petroleumstel, een wastobbe en een strijkplank. De miniaturen staan opgesteld bij een maquette van de Witte Boerderij uit Hoofddorp. In 2013 droeg Jan Markus de collectie, bestaande uit 45 miniaturen, over aan Meer-Historie.

Leven van Jan Markus

Jan Markus voer met zijn ouders tot zijn zesde levensjaar op een turfschip van Broek in Waterland naar Den Helder. Daarna ging hij met zijn moeder en zijn jongere broer Karel (geboren 1926) wonen aan de Lijnderdijk. Hij zat op de openbare school nummer 1 te Lijnden. In 1932 kreeg hij nog een broer genaamd Kees. Hij vervolgde zijn onderwijs aan de ULO in Hoofddorp. Zijn vader bezat inmiddels een transportbedrijf, maar kreeg een ernstig ongeluk toen Jan 16 jaar was. Zijn vader werd invalide en kon niet meer werken. Jan moest het bedrijf overnemen en zorgen voor zijn moeder, zijn invalide vader en zijn twee jongere broers. Zijn broers Karel en Kees kwamen later ook in het bedrijf dat toen de naam droeg: “Gebroeders Markus Lijnden”.

Zelfredzaamheid was het motto van het bedrijf. Als er een bedrijfsauto kapot was, werd er tot diep in de nacht gewerkt om de wagen weer aan de praat te krijgen. Jan speelde een centrale rol in het bedrijf en was de creatieve geest wat betreft reparaties. In zijn latere jaren kreeg Jan wat meer tijd voor zijn hobby’s. Hij restaureerde antieke kasten en maakte spinnewielen. Later legde hij zich toe op het maken van miniaturen. Deze tentoonstelling toont met welk gevoel voor detail en schoonheid deze reparateur van grote machines, miniaturen kon vervaardigen.

Witte Boerderij

De wagens, landbouw- en huishoudelijke apparaten van Jan Markus staan opgesteld rond een maquette van de Witte Boerderij, gemaakt door Rein Clay. De Witte Boerderij in Hoofddorp is gebouwd omstreeks 1860 en ligt op polderkavel L.20. De eerste eigenaar was Jonkheer A. van de Poll uit Arnhem. In de voorlopige namenlijst uit 1868 van Burgemeester J.P. Amersfoordt werd de boerderij de naam “Melkmeid” gegeven. Het gebouw kwam in 1974 op de monumentenlijst te staan. De boerderij benadert het meest het Vlaams schuurtype. Het woonhuis en de schuur zijn gedekt met Oudhollandse dakpannen en voor het huis staan enkele leilinden.

Verhuur Witte Boerderij

Momenteel wordt het interieur van de Witte Boerderij opgeknapt. Daarmee wordt dit bijzondere erfgoed, centraal gelegen in Hoofddorp, een mooie locatie voor vergaderingen, overleg en presentaties. Voor meer informatie over huur, stuur een berichtje naar info@shmdc.nl.

De foto's zijn van Ton Massaro.

  • Miniatuur_wagen_jan_markus
  • Miniatuur_ijskar_jan_markus
  • Miniatuur_brandweerwagen_jan_markus
  • Miniatuur_wagens_jan_markus
  • Miniatuur_strijkplank_jan_markus
  • Miniatuur_wastobbe_jan_markus