Luchtfotografie Kees van der Veer

Met de prachtige foto’s die onze "hoffotograaf" Kees van der Veer vanuit een helikopter heeft genomen tonen wij u hoe mooi onze Haarlemmermeerpolder is.

Omdat het al weer zes jaar geleden was dat Kees van der Veer de polder van bovenaf heeft gefotografeerd en er in die tussentijd veel is veranderd, is hij in augustus 2017 opnieuw de lucht ingegaan. Hij heeft toen honderden foto’s gemaakt. Een selectie daarvan, het neusje van de zalm, ziet u in deze speciale tentoonstelling.

Mateloos geboeid was Kees door het lijnenspel dat vanuit de lucht valt waar te nemen: ‘Dat kon ik in de foto’s mooi uit laten komen. In het zuiden van de polder zijn nog uitgestrekte vlakken polderland te zien. Je kunt ook goed zien hoe mooi de bedrijventerreinen en de recreatiegebieden zijn aangelegd.’

Het was steeds goed opletten geblazen, ‘want’, zegt Kees, ‘… zo’n ding vliegt redelijk snel en op een betrekkelijk geringe hoogte van pakweg twee- tot driehonderd meter, dus voordat je het weet ben je je locatie alweer voorbij’.

Getsewoud in Nieuw Vennep vond Kees de mooiste woonwijk, althans, van boven gezien. Veel andere wijken zijn vanuit de lucht bekeken knap volgebouwd en duidelijk minder groen dan je op de grond zou denken.

Vanwege allerlei luchtvaartvoorschriften mocht de helikopter niet onbeperkt boven Haarlemmermeer vliegen. Kees van der Veer hoopt in de toekomst de ontbrekende locaties te kunnen fotograferen.

De foto’s zijn gemaakt vanuit een kleine helikopter van Ryfas Helikopters in Hilversum.

De luchtverkeersleiding op Schiphol heeft alle medewerking verleend – dank daarvoor, en natuurlijk danken wij ook Kees van der Veer voor het beschikbaar stellen van zijn unieke beelden.