Waar Cruquius Museum vertelt over de droogmaking van het Haarlemmermeer, gaat Historisch Museum verder met de algemene geschiedenis van deze 160 jaar jonge polder. Bekijk de historische objecten, werktuigen, foto’s, film en geluidsfragmenten. En maak kennis met de pioniers die de polder ontwikkelden van drassige grond tot een rijk landbouwgebied. Historisch Museum biedt jong en oud een leuke en leerzame ervaring.

Impressie van Historisch Museum vaste opstelling
Historisch Museum

Over Historisch Museum

Laat je verrassen door onze levendige en interactieve tentoonstelling over de geschiedenis van Haarlemmermeer!  Maak een wandeling door het -op schaal nagebouwde- dorp en kom meer te weten over de eerste droogmakingsplannen, de droogmaking en wat daarop volgde. Tijdens je bezoek ontmoet je de vroegste pioniers die het verhaal over de moeilijke start en verdere ontwikkeling van de voor de polder zo belangrijke landbouw vertellen. Op het 'marktplein' kan je een kijkje nemen in het café, de kerk, het bankgebouw of de school. 

Kindergids in het museum

Kindergidsen

Algemeen

Voor alle kinderen tussen de 6 en 10 jaar hebben wij speciale kinderrondleidingen die worden gegeven door onze kindergidsen. De kindergidsen zijn zelf tussen de 10 en 14 jaar en vertellen jou over de geschiedenis van Haarlemmermeer en over de werking van De Cruquius en haar strijd tegen het water. Papa en mama hoeven niet mee te lopen. Het is alleen voor kinderen!

Boerderij in miniatuur

Historisch Museum

Voor de eerste maal toont Historisch Museum een groot deel van de collectie prachtige miniaturen van de hand van Jan Markus (21-08-1920 – 29-09-2016). Jan werkte als transportondernemer met grote wagens en werktuigen. In zijn vrije tijd maakte hij met een groot gevoel voor detail en schoonheid diverse landbouwwerktuigen, wagens en apparaten in miniatuur. Denk aan een scharensliep, haringkar, melkkar of een malle jan (transportmiddel uit de bosbouw). Maar ook aan huishoudelijke apparaten. De miniaturen staan rond opgesteld rond een maquette van de Witte Boerderij uit Hoofddorp. Welkom in de wereld van Jan Markus.

Agenda