Haarlemmermeermuseum De Cruquius heeft niet alleen twee binnenmusea, maar is ook gids in het buitenmuseum: de Haarlemmermeerpolder waar 2000 jaar geschiedenis te vinden is. Schakels aan de ketting schakelt verhalen, plekken van betekenis, zichtbaar of onzichtbaar en bewoners aan elkaar tot een erfgoedroute door de polder.

Beeld op de Ringvaart
Algemeen

Schakels aan de ketting

Met het programma Schakels aan de ketting wordt van ogenschijnlijk los van elkaar staande locaties, collecties, onderzoek, educatie, activiteiten en vrijwilligerswerk een samenhangende eenheid gesmeed. Die eenheid moet op termijn een ketting van presentatieplekken, tentoonstellingen en activiteiten opleveren die de geschiedenis en het heden van de Haarlemmermeer belichten. Zo wordt binnenmuseum uitgebreid naar het buitenmuseum, de polder van Haarlemmermeer.

Historisch beeld van Haarlemmermeerspoorlijn

Plaatsen van betekenis

Algemeen

Schakels aan de ketting schakelt verhalen, plekken van betekenis, zichtbaar of onzichtbaar en bewoners aan elkaar tot een erfgoedroute door de polder.
Stuur jouw plek van betekenis, zichtbaar of onzichtbaar in. Denk aan het verdwenen dorp Rijk, de plek waar de eerste schop de grond in ging voor de Ringvaart of de oude Haarlemmerspoorlijn. 

Genomineerde plaats van betekenis

Burgemeester nomineert Plaats van Betekenis

Algemeen

Burgemeester Weterings onderstreept een aantal plaatsen op de grote lijst van Plaatsen van Betekenis in Haarlemmermeer. Zo mag volgens hem het  Pomphuisje nabij Nieuw-Vennep niet ontbreken. Als ook de Geniedijk, in de hoek van het Fort Hoofddorp bij de damsluis aan de Hoofdvaart en de molen de Eersteling aan de Hoofdweg-Westzijde. Dit is een plek waar het oude Hoofddorp nog te zien is.

Vliegtuig in de lucht


Ik was in Syrië als kind al gefascineerd door vliegtuigen. Nu zie ik vaak door mijn raam in mijn huis in Hoofddorp vliegtuigen tegen de lucht. Prachtig. Van Mustapha Sheigh Hasan.

Klik hier voor de aangedragen Plaatsen van Betekenis

Haarlems Dagblad 29 nov 2016

Haarlemmermeermuseum De Cruquius gaat een erfgoedroute in de polder realiseren. Inwoners van Haarlemmermeer kunnen zelf ’betekenisvolle plekken’ aandragen voor de route. Het project is Schakels aan de Ketting. Haarlemmermeer kent een rijke en dynamische geschiedenis, die op vele plekken in onze polder te vinden is. Hoewel deze geschiedenis niet voor iedereen even bekend is, is het een feit dat onze polder veel mooie plekken kent waar een prachtig verhaal over te vertellen is’’, weet museumdirecteur Elise van Melis. ,,Daarom hebben we het project Schakels aan de Ketting in het leven geroepen. De plekken met zowel verborgen als zichtbare geschiedenis rijgen we aan elkaar als schakels aan een ketting. Me deze ketting maken we de geschiedenis zichtbaar voor alle Haarlemmermeerders.’’ Vijftien van de betekenisvolle plekken
krijgen een markering van kunstenaar/ontwerper René Knip.  (...) 

Bron: Haarlems Dagblad; Wessel Mekking.