Jubileumtentoonstelling

 2/9-27/11

Historische verhalen van Haarlemmermeer krijgen al 200 edities lang een podium in het prachtige magazine Meer-Historie. De toenmalige stichting Meer-Historie wilde met het blad inwoners meer bij de geschiedenis van hun polder betrekken alsmede begunstigers werven. In 1973 verscheen de eerste editie. In korte tijd meldden honderden begunstigers zich aan. Het blad bood en biedt vele Haarlemmermeerders en voormalige Haarlemmermeerders met heimwee leesplezier en het is een verbindende factor voor de vele vrijwilligers van Haarlemmermeermuseum De Cruquius. De 50ste jaargang van Meer-Historie wordt gevierd met een speciale jubileumeditie en een tijdelijke expositie in het Historisch Museum Haarlemmermeer die opent op donderdag 1 september 2022. 

Jubileum magazine

Wat begon als een zwartwit stencilachtig periodiek, is nu een 44 pagina’s tellend, professioneel magazine in vierkleurendruk. Mensen met een grote belangstelling en passie voor de polder schreven en schrijven boeiende verhalen over de rijke geschiedenis, niet zelden over hun eigen familiegeschiedenis. Belangrijk is daar bij te vermelden dat er dan prachtige foto’s worden aangeleverd. Men denkt vaak dat er over zo’n jonge gemeente weinig valt te vertellen. Dat dit stuk land dat door droogmakers en pioniers zelf is gecreëerd en ontwikkeld in de afgelopen 170 jaar, maakt die geschiedenis juist enorm boeiend. Recent fuseerden Haarlemmerliede Spaarnwoude en Haarlemmermeer waardoor ook een eeuwenoude geschiedenis deel ging uitmaken van de gemeente Haarlemmermeer. De verhalen blijven dan ook komen, over dingen die kwamen en voorbij gingen maar die soms ook bleven.

De redactie van magazine Meer-Historie, bestaande uit zeven vrijwilligers, heeft een jubileumeditie samengesteld waarin veel aandacht voor het jaar 1973. Deze editie verschijnt 1 september. Burgemeester Cor van Stam schreef in de eerste editie het voorwoord; de huidige burgemeester van Haarlemmermeer, mevrouw Schuurmans, treedt in de jubileumeditie in zijn voetstappen.

Het Meer-Historie magazine verschijnt vier keer per jaar in een oplage van 2000 stuks. De minimum bijdrage is 20 euro per jaar en begunstigers hebben gratis toegang tot de musea. Ook begunstiger worden? 

Expositie

De voormalige stichting Meer-Historie nam het initiatief om een museum te realiseren. Dat kwam er op 22 mei 1992 in de Mentzhoeve in Hoofddorp. Dus ook dit museum jubileert. In de recente geschiedenis ging Meer-Historie op in Haarlemmermeermuseum De Cruquius dat het complete verhaal over de polder vertelt.

In het Historisch Museum Haarlemmermeer opent op 1 september de tentoonstelling ‘50 jaar Meer-Historie Magazine’ over de geschiedenis van het blad, de makers, zoals de redactie en de huidige Drukkerij Groen, en over de ontwikkeling van de polder.

Columnwedstrijd ‘Het Haarlemmermeergevoel’

‘Een leeg landschap’. Dat was de titel van een roman van schrijver/dichter Willem van Toorn (tevens voormalig onderwijzer in Hoofddorp) uit 1988. Hij was niet positief gestemd over de ontwikkelingen in Haarlemmermeer. Van Toorn keerde zich tegen de aantasting van cultuur en welzijn en tegen het onvermogen om de openbare ruimte voor verloedering te behoeden. 

Er is veel gebeurd in de polder sinds 1973 toen het eerste Meer-Historie Magazine uitkwam en in 1988 toen de roman verscheen. 

Hoe zou jij de polder nu omschrijven?

Ben je verknocht aan het landschap en wil je nooit meer weg uit de polder? Vind je het ook een lege, inhoudsloze omgeving en kun je niet wachten om te gaan verhuizen? Voel je iets er tussenin? Misschien wil je het Haarlemmermeergevoel helemaal niet kennen omdat je je Badhoevedorper, Rijsenhouter of Zwaanshoeker, Lisserbroeker en ga zo maar door, voelt.

De vraag is al zo oud als de Haarlemmermeerpolder zelf (170 jaar). Het antwoord laat nog steeds op zich wachten: Wat is ‘het Haarlemmermeergevoel?’ 

Schrijf in 250 woorden een column over jouw Haarlemmermeergevoel en verras ons met een polderjuweeltje en jouw antwoord op de aloude vraag.

De redactie kiest de drie mooiste columns uit om te publiceren in het Meer-Historie Magazine. Misschien ontdekken we nieuw schrijftalent voor het magazine.

Columns kun je voor 1 december 2022 sturen naar meerhistorie@gmail.com.