Unieke pinholefotografie

Cruquius Museum presenteert de tentoonstelling “Heavy Metal’ van fotograaf Rob Slooten. Hij legde robuuste industriële objecten vast met een zelfgemaakte pinhole camera. Deze unieke fototechniek creëert beelden met een concentratie van helder licht in het centrum en donkere partijen aan de randen, een geheimzinnig clair-obscur. Bewegende elementen zoals bomen en wolken vervagen door de lange belichtingstijden op een onvoorspelbare manier. Heel speciaal is een kleurenfoto van de stoommachine van het Cruquius gemaal afgedrukt op ‘aquarelpapier’. 

Rob Slooten fotografeert met een zelfgemaakte houten pinhole camera. De afbeelding komt tot stand door een klein cirkelvormig gaatje. Een lens van een fototoestel bundelt het licht naar één punt en is daardoor in staat scherpe afbeeldingen te maken. Het licht dat door een pinhole (gaatje)wordt doorgelaten loopt daarentegen rechtdoor, waardoor het beeld een lichte onscherpte vertoont. Bovendien worden voorwerpen dichtbij en ver weg met precies dezelfde onscherpte afgebeeld; het is een totaal andere manier van kijken naar de wereld om ons heen dan een camera of ons eigen oog. Rob Slooten was tussen 1975 en 2006 docent fotografie aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam en begeleidde zijn studenten in deze unieke techniek. Maak kennis met de fluwelen schoonheid van industriële objecten van Rob Slooten.

Bezoek tentoonstelling

De tentoonstelling ‘Heavy Metal’ is te bezoeken tijdens de reguliere openingstijden van Cruquius Museum: ma t/m vr tussen 13 en 17 uur, in het weekend van 11 tot 17 uur tegen betaling van de museumentree.

Meer informatie: openingstijden, agenda en route van het Cruquiusmuseum.

Rob Slooten

Meer informatie over de fotografie van Rob Slooten vind je op www.robslooten.nl.

Organisatie

Cruquius Museum

Soort activiteit

  • Tentoonstelling