De museumpresentatie van het Cruquius Museum is geheel vernieuwd. OPERA Amsterdam, ontwerper van onder meer Museum Volkenkunde en Rijksmuseum Boerhave, ontwierp een stoere en interactieve presentatie die het rijksmonument laat stralen. Cruquius Museum vertelt hiermee op een eigentijdse en toegankelijke manier het verhaal van de strijd tegen het water met behulp van stoomtechniek. 

170 jaar geleden pompte het Cruquius gemaal, samen met twee andere gemalen, het grote en gevaarlijke Haarlemmermeer leeg. Koning Willem I speelde een hoofdrol in deze geschiedenis. Hij nam het besluit de enorme binnenzee droog te maken met behulp van de nieuwe stoomtechniek. De nieuwe inrichting combineert oude stoommachines met moderne films en interactieve audiovisuele middelen. Het resultaat is een samenhangend verhaal over de watergeschiedenis, de ontwikkeling van stoomtechniek en de mens achter de grootste Cornish stoommachine ter wereld.

De transformatie van het Cruquius gemaal is de eerste fase van het grote nieuwbouwplan van Haarlemmermeermuseum De Cruquius. In 2021 wordt in de museumtuin, naast het gemaal en het Theehuis, een nieuw paviljoen gezet met de collectie van Historisch Museum Haarlemmermeer. 

Praktische informatie

Cruquius Museum is open van maandag t/m zondag.
Voor meer informatie over prijzen, route en parkeren klik op Praktische informatie
Bestel hier vooraf E-tickets