De museumstichting en haar architect Braaksma & Roos BV richten in nauwe samenwerking met de Circulaire Hotspot Haarlemmermeer/Circulair Valley, het ontwerpproces voor de nieuwbouw bij De Cruquius zodanig in dat straks sprake zal zijn van het eerste circulair gebouwde museum ter wereld. Circulair betekent niets meer of minder dan kringloop. En dat is een andere manier van denken dan in een lineair (eindig) model. Een circulair gebouw maakt onder andere gebruik van hergebruikte materialen en heeft een flexibele inrichting om in te kunnen spelen op toekomstige andere functies. Kent u het verhaal van de polderjongens die de deur van hun wilgetenen keet meenamen naar het volgende werk in de polder? 

De grondstoffen zullen zoveel mogelijk in Haarlemmermeer en omgeving worden geoogst. Zo wordt er niet alleen zuinig omgegaan met grondstoffen, maar krijgen de gebruikte en geoogste materiaal een tweede leven. Erfgoed zit daarmee in het DNA van de nieuwbouw. 

Daarnaast wordt, in samenwerking met de TU Delft en andere partners, gezocht naar mogelijkheden om de 19eeeuwse techniek, waarmee de stoommachine werd aangedreven te verbinden met 21eeeuwse oplossingen zodat er sprake is van een energieneutraal gebouwencomplex.

Het museum is daarnaast een samenwerking aangegaan met de ontwikkelaars van Wickevoort. Door gezamenlijk het landschap in te richten ontstaat een aantrekkelijk nieuw woongebied in Haarlemmermeer, waarvan De Cruquius een iconische trekker is. Door, onder meer, voorzieningen als een kinderboerderij en een waterspeelplaats te koppelen, wordt het gebied zowel voor bewoners als voor museumbezoekers een extra aangename omgeving.

Een agrarische groep van de ruim 250 vrijwilligers gaat in Wickevoort met klassieke landbouwwerktuigen en technieken bijdragen aan het werk van de stadsboerderij in het gebied.