Van zondag 28 juli t/m dinsdag 6 augustus wordt in het recreatieschap Spaarnwoude voor de 13e keer het internationale Scoutingkamp “Jamborette” gehouden. 3500 deelnemers van 10-17 jaar en 500 begeleiders uit 15 landen slaan hun tentenkamp op. Samen doen ze 10 dagen allerlei activiteiten in Spaarnwoude en in de regio.

Eén van de activiteiten is een vaartocht over het Spaarne met een bezoek aan het stoomgemaal Cruquius. Scouting Kon-Tiki met hun Wachtschip “Vertrouwen” organiseert deze activiteit. Verdeeld over acht dagen maken zo'n 800 scouts kennis met de prachtige stad Haarlem en Cruquius. Tijdens de vaart wordt er een wedstrijd “malen” gehouden. Hiermee wordt het principe van het droogmaken van een polder in wedstijdvorm beleefd waarbij de deelnemers iets leren over het gebied, geschiedenis en het waterbeheer.

En er zijn wedstrijden te winnen. De scouts strijden om de “Cruquiustroffee” en de “Spaarnebokaal”.  Ook toeschouwers aan de Spaarneoever kunnen een prijs winnen als ze mooie foto's nemen van de activiteiten foto’s. De beste foto zal in de prijzen vallen. In de Cruquius zal een live demo worden gegeven en wordt het gemaal in werking gezet.