Haarlemmermeermuseum De Cruquius heeft een nieuw topstuk in haar collectie. Het is een portret van Willem Boogaard, een van de zonen van de Boogaardfamilie die in WO2 vele onderduikers hielpen op hun boerderij. Het is een prachtig en veelzeggend portret van Willem, een onverzettelijke man. Joseph Bronkhorst schilderde Willem toen hij samen met zijn vrouw Judith Bronkhorst-Trompetter en hun dochter Helene ondergedoken was bij de Boogaards. Joseph en zijn vrouw zijn bij een overval op de boerderij opgepakt en in Auschwitz vermoord. Hun dochter Helene is door snel ingrijpen van Metje Boogaard gered en heeft de oorlog overleefd.

Ook Freddy Deen, een meisje van 11 jaar, dook onder bij de Boogaards. Samen met andere kinderen ontsnapte zij bij de fatale razzia op 6 oktober 1943 door zich in een droge sloot te verstoppen. Na de oorlog woonde Freddy Deen bij Willem en Theunis Boogaard. Alleen haar broer Max overleefde ook de oorlog. Freddy trouwde met de Nieuw-Vennepse slager Jansen.
Freddy had dit portret van Willem in haar bezit na het overlijden van Willem en Theunis. Haar kinderen Frank en Martine Jansen geven het schilderij aan het museum omdat dit belangrijke verhaal van hun moeder Freddy Deen, van Joseph Bronkhorst en van de Boogaards verteld moet blijven worden. 

Het schilderij is te zien in het onderduikhuisje in Historisch Museum Haarlemmermeer en zal in het nieuwe museumpaviljoen naast Gemaal de Cruquius een prominente plek in de presentatie krijgen.