Haarlemmermeermuseum De Cruquius is uitgenodigd lid te worden van het Unesco Water Museums Global Network. Met trots hebben we de uitnodiging aangenomen.

Elke beschaving heeft generaties lang kennis en erfgoed over water doorgegeven. Watermusea willen de waarde van dit watererfgoed bekend maken aan een groot publiek om de wereldwijde watercrises en de mogelijke oplossingen ervan beter te begrijpen. Van de dreiging van de ‘Waterwolf’ tot de leven in een polder met de dreiging van de stijgende zeespiegel. Het verhaal van Haarlemmermeermuseum de Cruquius sluit aan bij het wereldwijde urgente waterverhaal.

Overal ter wereld tonen en interpreteren watermusea watercultuur, zowel natuurlijk als cultureel, tastbaar en ontastbaar, met techniek en kennis, met als doel het behoud van opmerkelijk hydraulisch erfgoed. Zo spelen zij een rol bij het aanpakken van de uitdagingen van de nationale en lokale watercrisis. Veel watermusea zijn al actief in het communiceren van de urgentie van een meer duurzaam watergebruik. Haarlemmermeermuseum De Cruquius werkt bijvoorbeeld samen met NMCX en in het project Waterproof. UNESCO Global Network maakt het voor watermusea mogelijk gezamenlijk op te roepen acties te ondernemen om onze verslechterende relatie met het kostbaarste vloeibare element en de bron van al het leven te herstellen.