Cruquius  Museum, gevestigd in een top 100 rijksmonument, vertelt het verhaal over de droogmaking van het Haarlemmermeer. Verwonder je over de kracht van 19de-eeuwse stoomtechnieken en de eeuwenlange
strijd tegen het water. Het museum is open tijdens de bouw van het Cruquiuspaviljoen.

 

Cruquius Museum

Living History

  • Kinderen
  • Rondleiding
  • Theatervoorstelling
zondag 21 jul 2024

Laat je meevoeren met deze theatrale rondleiding door Cruquius Museum aan de hand van Nicolaus Cruquius en zijn gezelschap. Elke zondag om 13:00 en om 14:30 uur begint een theatrale rondleiding. Heel erg leuk voor de hele familie.

Historical image of pumping station Cruquius

Geschiedenis van het Gemaal

Cruquius Museum

Nicolaus Samuelis Cruquius (geboren Kruik) is de naamgever van het gemaal. Hij leefde van 1678 tot 1754 en was een Nederlandse landmeter, waterbouwkundig plannenmaker, cartograaf en astronoom. Cruquius, beroemd om zijn nauwkeurige weermetingen, geldt als een van de grondleggers van de meteorologie.

Qoss sierraden

Museumwinkel

Cruquius Museum

Onze museumwinkels zijn altijd gratis te bezoeken, ook wanneer je het museum zelf niet wilt bezoeken. In onze winkels vind je (kinder)boeken, souvenirs, maar bijvoorbeeld ook echte Wilesco stoommachientjes! Kom gerust rondsnuffelen.

Historische kaart Haarlemmermeer

Audiotour

Cruquius Museum

Ook buiten openingstijden kun je een virtueel bezoek brengen aan het gemaal. In de audiotour leidt Leo Richardson je rond door het museum.