Haarlemmermeermuseum De Cruquius heeft een tweetal vestigingen waarin zij het ontstaan van Haarlemmermeer vertellen. Onze locaties zijn het Cruquius Museum en het Historisch Museum.

In Cruquius Museum presenteren we het verhaal van de droogmaking. Waarom moest het meer leeg, op welke manier werd dit aangepakt en wat waren de gevolgen hiervan. Maar ook wat is stoom en hoe werd daar gebruik van gemaakt tijdens de droogmaking? Het verhaal gaat verder in het Historisch Museum waar het ontstaan en de inrichting van de polder wordt gepresenteerd. Met ons overdekte openluchtmuseum krijgen de leerlingen een goed beeld van het leven in Haarlemmermeer, toen en nu.

Gezamenlijk bieden beide locaties een totaal aanbod aan educatieve programma’s voor de groepen 1 tot en met 8 van de basisschool.

In de bijgevoegde brochure staan voor alle groepen leuke en leerzame programma’s voor het Cruquius Museum en het Historisch Museum. Door onze programma’s worden de leerlingen zich bewust van waar ze wonen, hoe hun woonplaats is ontstaan en hoe de polder in de toekomst droog en leefbaar kan blijven. Maar ook voor leerlingen van buiten Haarlemmermeer zijn de programma’s interessant en leerzaam. Nederland kent meer dan 3000 polders. Het bouwen en onderhouden van nieuw land is onderdeel van onze identiteit.

Sommige van onze programma’s kunnen op school worden gegeven. Hierdoor kunnen leerlingen in hun veilige omgeving toch kennis maken met het culturele erfgoed in hun eigen woonomgeving. Programma’s die hiervoor geschikt zijn worden aangemerkt als Museum Op School programma.

Heeft u na het lezen van onze brochure nog vragen? Stelt u ze ons gerust, wij geven graag meer informatie over onze programma’s. Wilt u een reservering maken, stuurt u ons dan een e-mail via educatie@shmdc.nl. Graag begroeten wij u het komende schooljaar op onze locaties!

PS. Basisscholen in Haarlemmermeer kunnen de programma’s ook via Kunst en Cultuur op School boeken.