Erfgoedles in de klas

Haarlemmermeermuseum De Cruquius denkt graag mee met scholen voor een creatieve, flexibele oplossing voor erfgoededucatie. We hebben vier erfgoedprogramma's onder de noemer 'Museum op School' MOS. Zo kunnen kinderen veilig, op hun eigen school, kennis maken met erfgoed in hun omgeving.  Neem contact met ons op voor het bespreken van de wensen en mogelijkheden via educatie@shmdc.nl of 023-5285704. 

En meld je nu alvast aan voor de Erfgoed-Educatie-Nieuwsbrief die enkele keren per jaar wordt verstuurd.


 

Het Fotoboek van Opa Frans

Museumles

Hoe was het om kind te zijn in Haarlemmermeer van 1950? Als er iemand is die er alles over weet dan is het opa Frans, want opa Frans is ook kind geweest. Het bewijs is een fotoboek.
Opa vertelt graag over zijn kindertijd in Haarlemmermeer. Hij vertelt over zijn familie, school en vrijetijdsbesteding, tradities en bijzondere gebeurtenissen. In zijn verhalen maakt hij bruggetjes naar zijn kindertijd in de jaren 50 en het leven van de kinderen van nu.
De school ontvangt een leskoffer met een docentenhandleiding, een DVD, een magnetisch fotoboek, fotoreproducties, speelmaterialen en een grote handpop van opa Frans. De leerkracht geeft de lessen zelf.

Het materiaal voor deze les kan bij Cruquius Museum gehuurd worden voor de periode maandag tot vrijdag. Verlenging is in overleg mogelijk. Wij bieden ook een bezorgservice. Het materiaal wordt op maandag rond 9 uur bij bezorgt en op vrijdag rond 14 uur opgehaald. Bij het ophalen dient het materiaal schoongemaakt klaar te staan.

Geschikt voor groep 1 en 2
Kosten: Huur periode € 50,00 | Verlenging per periode. € 25,00 | Bezorgservice € 15,00

Erfgoededucatie op school of in museum Aanmeldformulier


 

3D Waterkaart & Wat neem JIJ mee?

Zorgen voor water

Klimaatverandering zorgt ervoor dat onze zeespiegel stijgt. Hoe houden wij droge voeten, voor nu en in de toekomst? Goede voorlichting over watermanagement begint bij de jeugd. In het educatief programma worden leerlingen uitgedaagd op zoek te gaan naar innovatieve oplossingen voor watermanagement in hun eigen leefomgeving van straat, wijk, stad, of land.
Met de 3D waterkaart bekijken de leerlingen wat de gevolgen zijn bij een stijging van de zeespiegel. Ze bedenken zelf oplossingen welke maatregelen er nodig zijn om Nederland veilig te houden.

Aanvullende les - optioneel
En wat moet je doen als de zeespiegel dusdanig stijgt dat het water onze eigen straat, ons huis bereikt? Op de site www.overstroomik.nl kun je zien hoe hoog het water in jouw buurt kan komen en wat je bij een dreigende overstroming zelf kunt doen; blijven, een droge plek in de buurt zoeken of het gebied verlaten? Blijf jij? Wat moet er dan volgens jou absoluut mee naar zolder als je naar boven moet vluchten voor het water?
Met het spel 'Wat neem JIJ mee?' kunnen leerlingen kijken of ze slimme keuzes maken.
Het materiaal voor deze les kan voor een bepaalde periode bij Cruquius Museum gehuurd worden. Een periode is van maandag tot woensdag of van woensdag tot vrijdag. Verlenging is, in overleg, mogelijk. Wij bieden ook een bezorgservice waarbij het materiaal op maandag of woensdag rond 9 uur bij u wordt bezorgt en op woensdag of vrijdag rond 14 uur opgehaald. Bij het ophalen dient het materiaal schoongemaakt klaar te staan.

Geschikt voor groep 5, 6, 7 en 8
Kosten: huur 3D waterkaart periode € 65,00 | Verlenging per periode € 25,00 | Bezorgservice € 15,00
Kosten: 3D Waterkaart + optionele aanvullende les: huur 3D waterkaart + Het spel periode € 75,00 | Verlenging per periode € 25,00 | Bezorgservice € 15,00

Erfgoededucatie op school of in museum Aanmeldformulier


 

Van Rattenvanger tot Dijkgraaf

Rollenspel historische beroepen

Wie zijn er onmisbaar om het stoomgemaal in werking te zetten en de polder droog te houden? Wist je dat rattenvangers niet alleen in sprookjes bestonden? En waar was een dijkgraaf verantwoordelijk voor? Aan de hand van werkbladen bereiden de leerlingen in groepjes een kleine presentatie voor. Tijdens het bezoek van Meneer Cruquius en zijn huishoudster Johanna aan school krijgen de leerlingen de kans om het beroep waarin zij zich hebben gespecialiseerd te demonstreren en uit te leggen aan de rest van de klas. 

Geschikt voor groep 5, 6, 7 en 8
Voorafgaand aan het bezoek op school ontvang je de docentenhandleiding voor de noodzakelijke voorbereiding. 
Kosten: prijs per leerling € 6,00

Erfgoededucatie op school of in museum Aanmeldformulier


 

Onderduiken in Haarlemmermeer

Theater museumles

Voor scholen is een dramales rondom onderduikers zoals Anne Frank ontwikkeld. Deze les wordt op school gegeven door twee acteurs. De leerlingen spelen scènes uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Haarlemmermeer was voor Anne Frank niet vreemd, ze bezocht Badhoevedorp voordat ze met de familie onderdook.

Het verhaal
Met de groepen spelen we scenes uit het Achterhuis, over hoe het is om 25 maanden opgesloten te zitten met de vrees betrapt te worden. De verrader kan achter elke deur staan. Men leefde de hele dag in angst, tot het moment dat de Westertoren zes uur sloeg, dan was men veilig tot acht uur in de morgen. We vergroten elementen uit het verhaal van Anne Frank, en wat zich afspeelde in Nederland tijdens de bezetting, uit. Op kousenvoeten lopen, geen toilet gebruiken tijdens kantoortijden, eten was alleen te verkrijgen met etensbonnen. Wie kan je nog wel vertrouwen, waarom een Jodenster, de vervolging van Joden, zigeuners en homoseksuelen. Een indrukwekkend verhaal dat veel gespreksstof oplevert.

Geschikt voor groep 6, 7 en 8
Kosten: prijs per leerling € 6,00

Erfgoededucatie op school of in museum Aanmeldformulier