Erfgoededucatie Primair Onderwijs

Ga voor kunst en cultuur de klas uit! 

Geschiedenis, Kunst en Techniek komen magisch bij elkaar; dat laat deze brochure van het Platform Erfgoededucatie Haarlemmermeer goed zien. Het is een samenwerkingsverband tussen vijf verschillende
erfgoedinstellingen binnen de Haarlemmermeer, gefaciliteerd door Pier K. Door die bundeling, van al het erfgoedaanbod voor het Primair Onderwijs, wordt vooral zichtbaar dat ‘erfgoed’ het stoffige imago van het krakend monumentenpand al lang achter zich heeft gelaten. Het spettert en bruist en brengt je leerlingen naar spannende plekken, vlakbij hun eigen school.

Levende geschiedenis
Erfgoed maakt geschiedenis levend. Het laat kinderen zien waar we vandaan komen en, daardoor, wie we nu zijn. Alleen al de vraag waarom iets erfgoed is (of waarom niet) laat leerlingen op een eerlijke manier nadenken over de eigen culturele identiteit en over wat ons verbindt.
Moderne geschiedenis komt tot leven in het CRASH! Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ‘40-’45, het Historisch Museum en het Historisch Archief.

Lokale verhalen en de rol van techniek
De verhalen van Haarlemmermeer zijn onlosmakelijk verbonden met innovatie en technisch vernuft. Het inpolderen van de Waterwolf en de ontwikkeling van de transport hub rondom Schiphol zijn technische hoogstandjes die zichtbaar worden gemaakt, onder meer in het Cruquius Museum en het nieuwe Nederlands Transport Museum in Nieuw-Vennep. Hier kan niet alleen worden gekeken naar deze geschiedenis maar ook naar hartenlust worden onderzocht en uitgeknobbeld.

Kunst en erfgoed in de klas
Met een gezamenlijke erfgoedleerlijn wordt steeds gepoogd om het rijke verleden te koppelen aan één of meer kunstzinnige workshops. Zo houden we erfgoed levend en maken we het van ons allemaal.
Hett Platform Erfgoededucatie Haarlemmermeer wenst u heel veel inspiratie toe bij het samenstellen van een prachtig erfgoedprogramma voor uw leerlingen.

 

Bekijk hier de nieuwe brochure van Erfgoededucatie Primair Onderwijs 2019-2020