sleuteloverhandiging

Woongeluk in beeld

Wij zijn op zoek naar foto’s van trotse bewoners poserend voor hun woning in een van de vele nieuwbouwwijken van Haarlemmermeer. U kent het wel; een echtpaar of gezin met de voeten in het bouwzand of staand op de net bestraatte stoep voor hun nieuwbouwwoning. Op de gezichten wisselen trots, opluchting over de geslaagde verhuizing en vermoeidheid elkaar af. Het museum is op zoek naar mooie voorbeelden van dit bijzondere moment in het leven van vele Haarlemmermeerders. Een selectie van deze foto’s zal vanaf 2024 een plek krijgen in de presentatie in het nieuwe museumpaviljoen naast Gemaal De Cruquius.

In Haarlemmermeer zijn vanaf 1950 in hoog tempo vele nieuwbouwwijken gebouwd om te voldoen aan de grote naoorlogse vraag naar woningen. Zo zijn er Plan Eijken, Kalorama, Graan voor Visch, Pax, Bornholm, Overbos, Bleesland, Toolenburg, Vrijschot en Floriande in Hoofddorp, de wijken Welgelegen, Linquenda, Welgelegen Noord en Getsewoud in Nieuw-Vennep, en de wijk Anthoniushoeve in Badhoevedorp. Van buiten de polder kwamen mensen naar Haarlemmermeer op zoek naar een eengezinshuis in een ruime groene polder. En als deze nieuwbouwwoning eindelijk betrokken kon worden, werd dit moment vaak vastgelegd met de camera.

Weet u van een soortgelijke foto in uw familiealbum en wilt u kans maken om deze op te laten nemen in de museumcollectie? Maak dan een foto van deze foto en stuur deze met vermelding van wijk, jaartal en contactgegevens  naar aanmelden@shmdc.nl. De foto kan ook per post toegestuurd worden aan Cruquius Museum, Cruquiusdijk 27, 2142 ER Cruquius. De selectie vindt begin 2022 plaats. De geselecteerde foto’s zullen indien nodig professioneel gescand worden.

In oktober 2003 kregen wij de sleutel van ons nieuwbouwhuis in Getsewoud Noord. Vanuit Hoofddorp en Hillegom vonden we hier halverwege ons eerste huis voor ons samen.
Voor die tijd gingen we er natuurlijk al regelmatig kijken, en foto’s maken. Als je vertelde dat je in een punthuis met grote huisnummers erop woonde wisten mensen die wel eens in of door Nieuw-Vennep kwamen al gauw welke straat je bedoelde.

Hanneke van Rij, Hillegom