Naast de vaste collectie in Historisch Museum en Cruquius Museum zijn er altijd tijdelijke tentoonstellingen. Deze tentoonstellingen belichten een specifiek onderdeel van de droogmakerij en het leven in de polder.
Er is dus altijd wat nieuws te zien. Een bezoek waard.

affiche pioniers in de polder
Historisch Museum

Pioniers in de Polder

Maak kennis met pioniers in Haarlemmermeer. De kolonisatieperiode van Haarlemmermeer, zo’n anderhalve eeuw geleden, was een spannende tijd. Nieuwe bewoners vestigden zich in een nog bestuurloze polder. Criminaliteit, armoede en drankmisbruik kenmerkten het leven. De polder trok allerlei volk op zoek naar werk. Nu verlaten vluchtelingen  huis en haard en ondernemen de lange reis naar het westen op zoek naar een veilig en beter bestaan. Is hun onderneming vergelijkbaar met die van de 19e-eeuwse pioniers? ‘

Historisch Museum

Boerderij in miniatuur

Voor de eerste maal toont Historisch Museum een groot deel van de collectie prachtige miniaturen van de hand van Jan Markus (21-08-1920 – 29-09-2016). Jan werkte als transportondernemer met grote wagens en werktuigen. In zijn vrije tijd maakte hij met een groot gevoel voor detail en schoonheid diverse landbouwwerktuigen, wagens en apparaten in miniatuur. Denk aan een scharensliep, haringkar, melkkar of een malle jan (transportmiddel uit de bosbouw). Maar ook aan huishoudelijke apparaten. De miniaturen staan rond opgesteld rond een maquette van de Witte Boerderij uit Hoofddorp. Welkom in de wereld van Jan Markus.