Naast de vaste collectie in Historisch Museum en Cruquius Museum zijn er altijd tijdelijke tentoonstellingen. Deze tentoonstellingen belichten een specifiek onderdeel van de droogmakerij en het leven in de polder. Er is dus altijd wat nieuws te zien. Een bezoek waard.

luchtfoto kaageiland
Cruquius Museum

Haarlemmermeer van boven

Tentoonstelling luchtfotografie van Kees van der Veer in de Waterschapszaal van Cruquius Museum. Een extra reden om een bezoek te brengen aan het museum. Vanuit de helikopter toont Kees van der Veer u hoe mooi onze Haarlemmermeerpolder is.

Cees trouwt met Gerritje
Historisch Museum

Op zoek naar Huwelijksgeluk

Verloven en trouwen in de polder toen en nu. Van een trouwerij met ‘ruitereer’ tot een hedendaagse trouwerij in Cruquius Museum, van een historische trouwakte tot een gedragen huwelijksgedicht en van een serieuze toga van de ambtenaar van de burgerlijke stand tot feestelijke trouwjurken. Huwelijksgeluk in Haarlemmermeer komt tot leven in deze tentoonstelling.

affiche pioniers in de polder
Historisch Museum

Pioniers in de Polder

Maak kennis met pioniers in Haarlemmermeer. De kolonisatieperiode van Haarlemmermeer, zo’n anderhalve eeuw geleden, was een spannende tijd. Nieuwe bewoners vestigden zich in een nog bestuurloze polder. Criminaliteit, armoede en drankmisbruik kenmerkten het leven. De polder trok allerlei volk op zoek naar werk. Nu verlaten vluchtelingen  huis en haard en ondernemen de lange reis naar het westen op zoek naar een veilig en beter bestaan. Is hun onderneming vergelijkbaar met die van de 19e-eeuwse pioniers? ‘