Elise van Melis, directeur Haarlemmermeermuseum De Cruquius, en Marja Ruigrok, wethouder Cultuur Haarlemmermeer, maken bekend dat de vergunning voor het nieuwe Museumpaviljoen naast Gemaal De Cruquius verleend is; een feestelijk moment. Marja Ruigrok: “Met deze nieuwbouw hebben we nog meer gelegenheid om het verhaal van het gemaal te vertellen, de overwinning op het water, en de oorsprong en geschiedenis van Haarlemmermeer”. Het eerste nieuwbouwplan dateert van 2006. Na enkele vervolgontwerpen is het bescheiden maar stoere ontwerp van architectenbureau Braaksma & Roos zonder een enkel bezwaar goedgekeurd. Elise van Melis: “Eindelijk kunnen we verder. Ze zeggen wel ‘papier is geduldig’, maar ik ben heel blij dat we nu aan de volgende fase kunnen werken, die van de bouw en de inrichting van het museum“. De voorbereiding voor de nieuwbouw door bureau Building for Tomorrow is in volle gang.

Museumpaviljoen
Ruim 170 jaar geleden werd van het Haarlemmermeer land gemaakt. De nieuwe polder met 31 dorpskernen groeide uit tot de belangrijkste economische regio van Nederland waar 160.000 mensen wonen, werken en recreëren en vele reizigers dagelijks van Schiphol gebruik maken. Hoe houden al die mensen de voeten droog en welke invloeden hebben de stijgende zeespiegel en andere actuele klimaatcrises op Haarlemmermeer?
Om het oneindige verhaal van deze polder nog uitgebreider te presenteren wordt het museum uitgebreid. De nieuwbouw bij het stoomgemaal biedt vanaf 2024 een extra podium om de geschiedenis van Haarlemmermeer in relatie tot de oer-Hollandse strijd tegen het water in de schijnwerpers zetten. Zo kan het museum meer bezoekers ontvangen, educatie-activiteiten uitbreiden en het cultureel ondernemerschap versterken.

Financiering
Voor de financiering van het paviljoen is een groot aantal toezeggingen van subsidiënten, fondsen en sponsoren binnen. Ook ontving het museum veel donaties van particulieren. De gemeente Haarlemmermeer onderschrijft de ambitie van de stichting en draagt fors bij aan de financiering van de nieuwbouw. De fondsenwerving voor de inrichting van het paviljoen, een nieuwe interactieve Nederland-Waterkaart en voor de museumtuin loopt nog. Klik hier voor informatie over de nieuwbouw en partnerschap.