Kom langs voor een hernieuwde kennismaking met het erfgoed van Haarlemmermeer. En bekijk ook de fototentoonstelling Vakmanschap = Meesterschap in Historisch Museum en "Hollandse Waterlinie met een andere bril" in Cruquius Museum. 

Cruquius Museum

Hollandse Waterlinie door andere bril

In het waterlinielandschap is van alles te zien, van kleine beestjes tot doorkijkjes en van open landschap tot waterwerken. Wat is het verhaal daarachter? Dit ontdek je tijdens ‘De Hollandse Waterlinies door een andere bril’. In deze reizende tentoonstelling bekijk je de Hollandse Waterlinies door een 3D-bril. Dankzij de begeleidende verhalen leer je de Hollandse Waterlinies nog beter kennen!

Tentoonstelling in Historisch Museum
Historisch Museum

Vakmanschap=Meesterschap

Haarlemmermeermuseum De Cruquius is de gelukkige eigenaar van een collectie grote landbouwwerktuigen, huisraad, textiel, oude foto’s en boeken uit deze bijzondere polder. De landbouwwerktuigen staan in ons depot ‘de Polderschuur’. Fotograaf Kees van der Veer portretteerde de restauratiegroep die deze mooie objecten restaureert, onderhoudt en laat rollen in demonstraties op het land. De tentoonstelling Vakmanschap = Meesterschap is na heropening van het Historisch Museum op 2 maart weer te zien. Hier krijgt u alvast een online voorproefje. 

Algemeen

Woongeluk

Wij zijn op zoek naar foto’s van trotse bewoners poserend voor hun woning in een van de vele nieuwbouwwijken van Haarlemmermeer. U kent het wel; een echtpaar of gezin met de voeten in het bouwzand of staand op de net bestrate stoep voor hun nieuwbouwwoning. Op de gezichten wisselen trots, opluchting over de geslaagde verhuizing en vermoeidheid elkaar af. Het museum is op zoek naar mooie voorbeelden van dit bijzondere moment in het leven van vele Haarlemmermeerders. Een selectie van deze foto’s zal vanaf 2023 een plek krijgen in de presentatie in het nieuwe museumpaviljoen naast Gemaal De Cruquius. 

Historische kaart Haarlemmermeer
Cruquius Museum

Audiotour

Ook nu het museum dicht is kun je een virtueel bezoek brengen aan het gemaal.  In de nieuwe audiotour leidt Leo Richardson je rond.  Neem een kijkje in het vernieuwde museum. 

Zeeslag in de Polder - foto Kees van der Veer
Algemeen

Schakels aan de ketting

Het Buitenmuseum Haarlemmermeer wordt gevormd door twintig Verhalenpalen. De palen met lettersculpturen markeren bijzonder erfgoed in Haarlemmermeer. Haarlemmermeermuseum De Cruquius gidst u graag door dit museum.
 

Westeinde kaart
Algemeen

Haarlemmermeer in kaart

Wij zijn dol op kaarten en hebben er dan ook velen van in allerlei soorten en maten in onze (online) collectie. Een deel daarvan laten we jullie graag zien in deze online tentoonstelling ‘Haarlemmermeer in kaart’.  Klik op de kaarten van Melchior Bolstra, Klaas Vis en Jan Kros voor de prachtige details. 

Veel kijkplezier! En we zien jullie binnenkort weer in het museum. 

Groeten uit Nieuw Vennep
Historisch Museum

Groeten uit...

Kent u nog die tijd dat je één keer per jaar op vakantie ging, meestal in eigen land? We gingen dan met een tent of een Kip-caravan op weg naar de horizon en waren dan lekker één á twee weken vrij. Er werd gewandeld, gefietst, een balletje gespeeld, een kaartje gelegd én we schreven driftig ansichtkaarten naar het thuisfront.
"Groeten uit ... de polder" toont een deel van onze collectie ansichtkaarten. Nu op vakantie gaan niet zo vanzelfsprekend is, sturen wij u een kaartje.  Heeft u nog een oude ansichtkaart uit Haarlemmermeer die in onze collectie past? Stuur de kaart toe, per post of e-mail, zodat wij deze aan deze online presentatie toe kunnen voegen.