Na maandenlange sluiting zijn Cruquius Museum en Historisch Museum Haarlemmermeer weer open! Kom langs voor een hernieuwde kennismaking met het erfgoed van Haarlemmermeer.  En bekijk de fototentoonstelling Vakmanschap = Meesterschap in Historisch Museum en de tekeningen van Endegeest in Cruquius Museum. 

Algemeen

Woongeluk

Wij zijn op zoek naar foto’s van trotse bewoners poserend voor hun woning in een van de vele nieuwbouwwijken van Haarlemmermeer. U kent het wel; een echtpaar of gezin met de voeten in het bouwzand of staand op de net bestrate stoep voor hun nieuwbouwwoning. Op de gezichten wisselen trots, opluchting over de geslaagde verhuizing en vermoeidheid elkaar af. Het museum is op zoek naar mooie voorbeelden van dit bijzondere moment in het leven van vele Haarlemmermeerders. Een selectie van deze foto’s zal vanaf 2023 een plek krijgen in de presentatie in het nieuwe museumpaviljoen naast Gemaal De Cruquius. 

Tentoonstelling in Historisch Museum
Historisch Museum

Vakmanschap=Meesterschap

Haarlemmermeermuseum De Cruquius is de gelukkige eigenaar van een collectie grote landbouwwerktuigen, huisraad, textiel, oude foto’s en boeken uit deze bijzondere polder. De landbouwwerktuigen staan in ons depot ‘de Polderschuur’. Fotograaf Kees van der Veer portretteerde de restauratiegroep die deze mooie objecten restaureert, onderhoudt en laat rollen in demonstraties op het land. De tentoonstelling Vakmanschap = Meesterschap is na heropening van het Historisch Museum op 2 maart weer te zien. Hier krijgt u alvast een online voorproefje. 

Cruquius Museum

Tekeningen van Endegeest

Tekeningen Gevers van Endegeest

Gevers van Endegeest (1793 - 1877) was een conservatieve 19e-eeuwse politicus en een druk bezet man. Behalve voorzitter van de droogmakingscommissie was hij lid van de 2e en 1e Kamer, voorzitter van de 2e Kamer en minister. Maar hij tekende ook. 

Cruquius Museum

Audiotour

Ook nu het museum dicht is kun je een virtueel bezoek brengen aan het gemaal.  In de nieuwe audiotour leidt Leo Richardson je rond.  Neem een kijkje in het vernieuwde museum. 

Westeinde kaart
Algemeen

Haarlemmermeer in kaart

Wij zijn dol op kaarten en hebben er dan ook velen van in allerlei soorten en maten in onze (online) collectie. Een deel daarvan laten we jullie graag zien in deze online tentoonstelling ‘Haarlemmermeer in kaart’.  Klik op de kaarten van Melchior Bolstra, Klaas Vis en Jan Kros voor de prachtige details. 

Veel kijkplezier! En we zien jullie binnenkort weer in het museum. 

Zeeslag in de Polder - foto Kees van der Veer
Algemeen

Schakels aan de ketting

Het Buitenmuseum Haarlemmermeer wordt gevormd door twintig Verhalenpalen. De palen met lettersculpturen markeren bijzonder erfgoed in Haarlemmermeer. Haarlemmermeermuseum De Cruquius gidst u graag door dit museum.
 

Groeten uit Nieuw Vennep
Historisch Museum

Groeten uit...

Kent u nog die tijd dat je één keer per jaar op vakantie ging, meestal in eigen land? We gingen dan met een tent of een Kip-caravan op weg naar de horizon en waren dan lekker één á twee weken vrij. Er werd gewandeld, gefietst, een balletje gespeeld, een kaartje gelegd én we schreven driftig ansichtkaarten naar het thuisfront.
"Groeten uit ... de polder" toont een deel van onze collectie ansichtkaarten. Nu op vakantie gaan niet zo vanzelfsprekend is, sturen wij u een kaartje.  Heeft u nog een oude ansichtkaart uit Haarlemmermeer die in onze collectie past? Stuur de kaart toe, per post of e-mail, zodat wij deze aan deze online presentatie toe kunnen voegen.