Cruquius  Museum vertelt het verhaal over de droogmaking van het Haarlemmermeer. Verwonder je over de kracht van 19de-eeuwse stoomtechnieken en de eeuwenlange strijd tegen het water. 

Vanaf 5 juni is het Cruquius Museum weer open. Koop hier alvast een kaartje.

 

Cruquius museum

Cruquius Museum

Bezoek het vernieuwde Cruquius Museum

De museumpresentatie van het Cruquius Museum is geheel vernieuwd. OPERA Amsterdam, ontwerper van onder meer Museum Volkenkunde en Rijksmuseum Boerhave, ontwierp een stoere en interactieve presentatie die het rijksmonument laat stralen. Cruquius Museum vertelt hiermee op een eigentijdse en toegankelijke manier het verhaal van de strijd tegen het water met behulp van stoomtechniek. 

stoompracticum
Cruquius Museum

Stoompracticum

Wil jij alles weten over hoe een stoommachine werkt, maar wil je vooral lekker zelf uitproberen? Doe dan met je vriendjes en vriendinnetjes, broertjes of zusjes mee aan een stoompracticum in Cruquius Museum. Tijdens het stoompracticum kan ieder een eigen model stoommachientje in beweging brengen met water, vuur en (niet te vergeten) brandstof. Onder deskundige begeleiding leer jij zo alles over stoomkracht!

Fietsen langs het gemaal

Cruquius Museum

Combineer een bezoek aan Gemaal De Cruquius met een fietstochten. Ervaar de overgang tussen het oude land, Heemstede, Haarlem en Amsterdam, en het nieuwe lage polderlandschap dat het gemaal creeerde. Stap af bij het gemaal voor een bezoek aan het museum en een koffie bij het naastgelegen Theehuis Cruquius. Wij zochten de routes voor u uit. 

Historical image of pumping station Cruquius

Geschiedenis van het Gemaal

Cruquius Museum

Nicolaus Samuelis Cruquius (geboren Kruik) is de naamgever van het gemaal. Hij leefde van 1678 tot 1754 en was een Nederlandse landmeter, waterbouwkundig plannenmaker, cartograaf en astronoom. Cruquius, beroemd om zijn nauwkeurige weermetingen, geldt als een van de grondleggers van de meteorologie.

Beeld van de gevel Gemaal De Cruquius

Over het Cruquius Museum

Cruquius Museum

Verwonder je over de kracht van 19de-eeuwse stoomtechnieken en de eeuwenlange strijd tegen het water. Cruquius Museum vertelt het verhaal over de droogmaking van het Haarlemmermeer, de “Deltawerken van de 19e eeuw” . Hoogtepunt van ieder bezoek vormt de demonstratie van de grootste stoommachine ter wereld.