Cruquius  Museum, gevestigd in een top 100 monument, vertelt het verhaal over de droogmaking van het Haarlemmermeer. Verwonder je over de kracht van 19de-eeuwse stoomtechnieken en de eeuwenlange
strijd tegen het water. 

Klik hier voor een feestelijke korting KomkijkenmetkortingbijCruquius

 

Hoog genoeg ?
Cruquius Museum

#Herecomestheflood

Vanaf 2 november zijn in het Cruquius Museum foto’s van Rem van den Bosch te bewonderen waarin kwetsbaarheid een centrale rol speelt. In zijn werk laat Van den Bosch op schilderachtige wijze zien hoe hoog het water komt als de dijken breken. De modellen, als stille boodschappers van het water, tonen de hoogte van het water bij een overstroming. Door het hele land fotografeerde hij op herkenbare plekken, die ofwel kwetsbaar, of juist een aanjager zijn van klimaatverandering en zeespiegelstijging. Natuurlijk is een van deze foto’s gemaakt bij Gemaal De Cruquius, een icoon in de oer-Hollandsche strijd tegen water.

Cruquius Museum

KomKijkenMetKorting

Eindelijk is Cruquius Museum weer open !  Dat is een feestje waard !  Heb je het volledig vernieuwde museum nog niet bezocht? Maak dan gebruik van deze feestelijke kortingsactie. 
We nodigen iedereen uit om de nieuwe museumpresentatie te komen bekijken. Omdat het grote her-openingsfeest in 2020 in het water viel door corona, geven we bezoekers een feestelijke korting .

Nicolaus Cruquius in Virtuele Watertour
Cruquius Museum

3D-Watertour

Beleef het verhaal van de droogmaking van Haarlemmermeer aan de hand van de beroemde landmeter en meteoroloog Nicolaus Samuelis Cruquius. Hij neemt je in een 3D tour mee door Gemaal de Cruquius en belangrijke waterplekken in de Haarlemmermeerpolder. 

 

Cruquius museum

Cruquius Museum

Bezoek het vernieuwde Cruquius Museum

De museumpresentatie van het Cruquius Museum is geheel vernieuwd. OPERA Amsterdam, ontwerper van onder meer Museum Volkenkunde en Rijksmuseum Boerhave, ontwierp een stoere en interactieve presentatie die het rijksmonument laat stralen. Cruquius Museum vertelt hiermee op een eigentijdse en toegankelijke manier het verhaal van de strijd tegen het water met behulp van stoomtechniek. 

Fietsen langs het gemaal

Cruquius Museum

Combineer een bezoek aan Gemaal De Cruquius met een fietstochten. Ervaar de overgang tussen het oude land, Heemstede, Haarlem en Amsterdam, en het nieuwe lage polderlandschap dat het gemaal creeerde. Stap af bij het gemaal voor een bezoek aan het museum en een koffie bij het naastgelegen Theehuis Cruquius. Wij zochten de routes voor u uit. 

Historical image of pumping station Cruquius

Geschiedenis van het Gemaal

Cruquius Museum

Nicolaus Samuelis Cruquius (geboren Kruik) is de naamgever van het gemaal. Hij leefde van 1678 tot 1754 en was een Nederlandse landmeter, waterbouwkundig plannenmaker, cartograaf en astronoom. Cruquius, beroemd om zijn nauwkeurige weermetingen, geldt als een van de grondleggers van de meteorologie.

Beeld van de gevel Gemaal De Cruquius

Over het Cruquius Museum

Cruquius Museum

Verwonder je over de kracht van 19de-eeuwse stoomtechnieken en de eeuwenlange strijd tegen het water. Cruquius Museum vertelt het verhaal over de droogmaking van het Haarlemmermeer, de “Deltawerken van de 19e eeuw” . Hoogtepunt van ieder bezoek vormt de demonstratie van de grootste stoommachine ter wereld.