Cruquius  Museum vertelt het verhaal over de droogmaking van het Haarlemmermeer. Verwonder je over de kracht van 19de-eeuwse stoomtechnieken en de eeuwenlange strijd tegen het water. 

Watermaquette verdwijnt - foto Kees van der Veer
Cruquius Museum

Volg herinrichting Gemaal

Het is bijna zover. Op 10 maart sluit Cruquius Museum de deuren om weer open te gaan medio mei met een nieuwe museumpresentatie ontworpen door Opera Ontwerpers.
Tot en met 9 maart is de huidige presentatie met modellen van molens en de watermaquette nog te bekijken. Kom dus nog even langs om die voor het laatst te bekijken.

Beeld van de gevel Gemaal De Cruquius
Cruquius Museum

Over het Cruquius Museum

Verwonder je over de kracht van 19de-eeuwse stoomtechnieken en de eeuwenlange strijd tegen het water. Cruquius Museum vertelt het verhaal over de droogmaking van het Haarlemmermeer. Ieder bezoek start met een film over de oer-Hollandse strijd tegen het water. In het museum wordt aan de hand van molens, maquettes, kaarten, machinemodellen en andere objecten uit de doeken gedaan hoe de “Deltawerken van de 19e eeuw”  werden voorbereid en uitgevoerd. Hoogtepunt van ieder bezoek vormt de demonstratie van de grootste stoommachine ter wereld.

Algemeen

Fietsen langs het gemaal

Combineer een bezoek aan Gemaal De Cruquius met een fietstochten. Ervaar de overgang tussen het oude land, Heemstede, Haarlem en Amsterdam, en het nieuwe lage polderlandschap dat het gemaal creeerde. Stap af bij het gemaal voor een bezoek aan het museum en een koffie bij het naastgelegen Theehuis Cruquius. Wij zochten de routes voor u uit. 

Audiotour

Cruquius Museum

Wil je weten wat Cruquius Museum zo bijzonder maakt? Doe dan de audiotour. Via jouw eigen mobiel en een koptelefoon krijg je een rondleiding door het museum. Je kan de tour van tevoren downloaden via de IZI.travel app of in het museum.

Historical image of pumping station Cruquius

Geschiedenis van het Gemaal

Cruquius Museum

Nicolaus Samuelis Cruquius (geboren Kruik) is de naamgever van het gemaal. Hij leefde van 1678 tot 1754 en was een Nederlandse landmeter, waterbouwkundig plannenmaker, cartograaf en astronoom. Cruquius, beroemd om zijn nauwkeurige weermetingen, geldt als een van de grondleggers van de meteorologie.

Still uit de film Waterwolf van Niels Mud

Film Waterwolf

Cruquius Museum

Bekijk de nieuwe prachtige animatiefilm van Niels Mud over de droogmaking van het Haarlemmermeer in de filmzaal van Cruquius Museum.