Cruquius  Museum vertelt het verhaal over de droogmaking van het Haarlemmermeer. Verwonder je over de kracht van 19de-eeuwse stoomtechnieken en de eeuwenlange strijd tegen het water. 

 Koop hier uw e-tickets voor Cruquius Museum. 

Cruquius museum

Cruquius Museum

Bezoek het vernieuwde Cruquius Museum

De museumpresentatie van het Cruquius Museum is geheel vernieuwd. OPERA Amsterdam, ontwerper van onder meer Museum Volkenkunde en Rijksmuseum Boerhave, ontwierp een stoere en interactieve presentatie die het rijksmonument laat stralen. Cruquius Museum vertelt hiermee op een eigentijdse en toegankelijke manier het verhaal van de strijd tegen het water met behulp van stoomtechniek. 

waterwolf van Mudmotion

Cruquius Museum

Watergroet aan Waterwolf

Hoe kunnen we met elkaar zorgen dat onze Haarlemmermeer droog blijft en de Waterwolf niet terugkomt?  Heb jij een idee? Wij nodigen je uit om tekeningen te maken en plannen te bedenken.

Je kan je ideeën inleveren bij of opsturen naar Gemaal De Cruquius. Het project ‘Watergroet aan de Waterwolf’ is een initiatief van Cruquius Museum, ondersteunt door NMCX, centrum voor duurzaamheid.

Fietsen langs het gemaal

Cruquius Museum

Combineer een bezoek aan Gemaal De Cruquius met een fietstochten. Ervaar de overgang tussen het oude land, Heemstede, Haarlem en Amsterdam, en het nieuwe lage polderlandschap dat het gemaal creeerde. Stap af bij het gemaal voor een bezoek aan het museum en een koffie bij het naastgelegen Theehuis Cruquius. Wij zochten de routes voor u uit. 

Historical image of pumping station Cruquius

Geschiedenis van het Gemaal

Cruquius Museum

Nicolaus Samuelis Cruquius (geboren Kruik) is de naamgever van het gemaal. Hij leefde van 1678 tot 1754 en was een Nederlandse landmeter, waterbouwkundig plannenmaker, cartograaf en astronoom. Cruquius, beroemd om zijn nauwkeurige weermetingen, geldt als een van de grondleggers van de meteorologie.

Beeld van de gevel Gemaal De Cruquius

Over het Cruquius Museum

Cruquius Museum

Verwonder je over de kracht van 19de-eeuwse stoomtechnieken en de eeuwenlange strijd tegen het water. Cruquius Museum vertelt het verhaal over de droogmaking van het Haarlemmermeer. Ieder bezoek start met een film over de oer-Hollandse strijd tegen het water. In het museum wordt aan de hand van molens, maquettes, kaarten, machinemodellen en andere objecten uit de doeken gedaan hoe de “Deltawerken van de 19e eeuw”  werden voorbereid en uitgevoerd. Hoogtepunt van ieder bezoek vormt de demonstratie van de grootste stoommachine ter wereld.