Cruquius  Museum, gevestigd in een top 100 monument, vertelt het verhaal over de droogmaking van het Haarlemmermeer. Verwonder je over de kracht van 19de-eeuwse stoomtechnieken en de eeuwenlange
strijd tegen het water. 

Klik hier voor een feestelijke korting KomkijkenmetkortingbijCruquius

 

Hoog genoeg ?
Cruquius Museum

#Herecomestheflood

Vanaf 2 november zijn in het Cruquius Museum foto’s van Rem van den Bosch te bewonderen waarin kwetsbaarheid een centrale rol speelt. In zijn werk laat Van den Bosch op schilderachtige wijze zien hoe hoog het water komt als de dijken breken. De modellen, als stille boodschappers van het water, tonen de hoogte van het water bij een overstroming. Door het hele land fotografeerde hij op herkenbare plekken, die ofwel kwetsbaar, of juist een aanjager zijn van klimaatverandering en zeespiegelstijging. Natuurlijk is een van deze foto’s gemaakt bij Gemaal De Cruquius, een icoon in de oer-Hollandsche strijd tegen water.

Nicolaus Cruquius in Virtuele Watertour
Cruquius Museum

3D-Watertour

Beleef het verhaal van de droogmaking van Haarlemmermeer aan de hand van de beroemde landmeter en meteoroloog Nicolaus Samuelis Cruquius. Hij neemt je in een 3D tour mee door Gemaal de Cruquius en belangrijke waterplekken in de Haarlemmermeerpolder. 

 

Historical image of pumping station Cruquius

Geschiedenis van het Gemaal

Cruquius Museum

Nicolaus Samuelis Cruquius (geboren Kruik) is de naamgever van het gemaal. Hij leefde van 1678 tot 1754 en was een Nederlandse landmeter, waterbouwkundig plannenmaker, cartograaf en astronoom. Cruquius, beroemd om zijn nauwkeurige weermetingen, geldt als een van de grondleggers van de meteorologie.

Plattegrond Haarlemmermeer

Fietsroutekaart

Algemeen

Open en download hier de fietsroutekaart. In Historisch Museum, Cruquius Museum en het VVV in Hoofddorp kunt u gratis de papieren fietsroutekaart ophalen.

Historische kaart Haarlemmermeer

Audiotour

Cruquius Museum

Ook buiten openingstijden kun je een virtueel bezoek brengen aan het gemaal. In de audiotour leidt Leo Richardson je rond door het museum.