Cruquius  Museum, gevestigd in een top 100 rijksmonument, vertelt het verhaal over de droogmaking van het Haarlemmermeer. Verwonder je over de kracht van 19de-eeuwse stoomtechnieken en de eeuwenlange
strijd tegen het water. Het museum is open tijdens de bouw van het Cruquiuspaviljoen.

 

Cruquius Museum

Grote restauratie Gemaal De Cruquius

Gemaal De Cruquius, de grootste stoommachine ter wereld, ziet er robuust uit en lijkt tegen de eeuwigheid bestand. Maar dat gaat niet vanzelf. Vandaag start een grote restauratie van het rijksmonument. De houten steunbalken onder de vloer waar het polderwater ooit op werd uitgestort, zijn deels verrot en worden hersteld. Ook worden de acht pompcilinders van de balansarmen van de stoommachine geconserveerd. De nationale erfgoedorganisatie Hendrick de Keyser Monumenten, eigenaar van het gemaal, verzamelde de benodigde fondsen waarmee de grote onder-water-restauratie kan worden uitgevoerd.

Cruquius Museum

Living History

Ontmoet de naamgever van het gebouw, Nicolaus Cruquius, en volg hem en zijn trawanten door het museum heen terwijl zij je vertellen over zijn werk en over het museum. Een spannend theatraal verhaal voor groot vermaak bij jong en oud. Leuk voor het hele gezin! Elke zondag om 13.00 en om 14.30 uur start er een Living History rondleiding. Aanmelden is niet nodig en je betaalt de reguliere toegangsprijs en 2,50 euro toeslag per persoon.

Historical image of pumping station Cruquius

Geschiedenis van het Gemaal

Cruquius Museum

Nicolaus Samuelis Cruquius (geboren Kruik) is de naamgever van het gemaal. Hij leefde van 1678 tot 1754 en was een Nederlandse landmeter, waterbouwkundig plannenmaker, cartograaf en astronoom. Cruquius, beroemd om zijn nauwkeurige weermetingen, geldt als een van de grondleggers van de meteorologie.

Watergroet aan Waterwolf

Cruquius Museum

Wat is jouw oplossing om de 'waterwolf' buiten de polder te houden. Hoe houden we onze voeten droog, of leven we met meer water. Kinderen kunnen hun ideeën uitwerken in tekeningen, foto’s en tekst en inleveren bij Gemaal De Cruquius. Het project ‘Watergroet aan de Waterwolf’ is een initiatief van Cruquius Museum, ondersteunt door NMCX, centrum voor duurzaamheid.

Historische kaart Haarlemmermeer

Audiotour

Cruquius Museum

Ook buiten openingstijden kun je een virtueel bezoek brengen aan het gemaal. In de audiotour leidt Leo Richardson je rond door het museum.