Cruquius  Museum vertelt het verhaal over de droogmaking van het Haarlemmermeer. Verwonder je over de kracht van 19de-eeuwse stoomtechnieken en de eeuwenlange strijd tegen het water. 

Beeld van de gevel Gemaal De Cruquius
Cruquius Museum

Over het Cruquius Museum

Verwonder je over de kracht van 19de-eeuwse stoomtechnieken en de eeuwenlange strijd tegen het water. Cruquius Museum vertelt het verhaal over de droogmaking van het Haarlemmermeer. Ieder bezoek start met een film over de oer-Hollandse strijd tegen het water. In het museum wordt aan de hand van molens, maquettes, kaarten, machinemodellen en andere objecten uit de doeken gedaan hoe de “Deltawerken van de 19e eeuw”  werden voorbereid en uitgevoerd. Hoogtepunt van ieder bezoek vormt de demonstratie van de grootste stoommachine ter wereld.

Audiotour

Cruquius Museum

Wil je weten wat Cruquius Museum zo bijzonder maakt? Doe dan de audiotour. Via jouw eigen mobiel en een koptelefoon krijg je een rondleiding door het museum. Je kan de tour van tevoren downloaden via de IZI.travel app of in het museum.

Historical image of pumping station Cruquius

Geschiedenis van het Gemaal

Cruquius Museum
Nicolaus Samuelis Cruquius (geboren Kruik) is de naamgever van het gemaal. Hij leefde van 1678 tot 1754 en was een Nederlandse landmeter, waterbouwkundig plannenmaker, cartograaf en astronoom. Cruquius, beroemd om zijn nauwkeurige weermetingen, geldt als een van de grondleggers van de meteorologie.
Historische kaart Haarlemmermeer

Tijdlijn

Cruquius Museum

Een helder overzicht van gebeurtenissen rond het gemaal. Van de eerste zode in 1840 tot nu.

Still uit de film Waterwolf van Niels Mud

Film Waterwolf

Cruquius Museum

Bekijk de nieuwe prachtige animatiefilm van Niels Mud over de droogmaking van het Haarlemmermeer zien in de filmzaal van Cruquius Museum.