DR. NANNINGABAD

Trap naar het, achter de Geniedijk, gelegen zwembad. Het zwembad werd na toestemming van defensie aangelegd in het achterkanaal, dat oorspronkelijk diende als aanvoerkanaal van munitie en voedsel voor de bemanning van de forten. Het zwembad werd geopend in 1932. Het werd later genoemd naar een van de oprichter van het “Comité tot stichting van een Bad- en Zweminrichting “: dokter H.D. Nanninga .Het bad kende een pierebad, een oefenbad en een diep bad. Na een vergadering in 1933 werd gemengd zwemmen toegestaan, waarna een belangrijk deel van de leden van de vereniging hun lidmaatschap opzegden. In 1948 werd het zwembad grondig gerenoveerd, de oorspronkelijke houten loopsteigers werden van beton. Het zwembad werd gesloten in 1972.

Bram Verbeek

 

Het Dr Nanningazwembad in de Geniedijk.

Dat was het 2e zwembad in de polder (de eerste was de vijver bij l’hirondeel,  aan de voet van de toenmalige vuilnisbelt).

Het Dr Nanningabad werd rond 1930 aangelegd als openluchtzwembad op de plek van de ijsbaan. Hele generaties kinderen leerden er zwemmen vanaf april bij een zeer bekende badmeester (naam ontschiet me even) in streng gescheiden jongens en meisjes groepen. Rond 1976 werd het niet meer acceptabel geacht om tussen ratten en snoeken te zwemmen en kwam het Arnoldus (eerste chloor) bad. Sinds 1975 is het Nanningabad in gebruik door de buurt (kippen en geiten). Sinds 1976 als heemtuin/groentetuin Het diepe bad bevriest bijna nooit doordat er kwel water opkomt.

Franke van der Laan