Zowel Cruquius Museum als Historisch Museum bieden educatieve programma’s die aansluiten bij het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs. We helpen scholen graag een educatie-op-maat-programma samen te stellen. We bieden ook 'Museum op School' programma's die in de klas kunnen worden uitgevoerd.

Meld je aan voor Erfgoed-educatie-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven. 

educatie in museum
Algemeen

Educatie aanbod '22-'23

Bekijk hier het nieuwe educatie-aanbod van Haarlemmermeermuseum De Cruquius. Onze programma's worden aangeboden op de locaties Cruquius Museum en Historisch Museum Haarlemmermeer. Sommige programma's, Museum Op School, kunnen op school in de klas uitgevoerd worden en kunnen een mooie voorbereiding zijn op het museumbezoek. 

Cruquius Museum

Door een bezoek aan het museum worden leerlingen spelenderwijs bewust van de enorme inspanningen die in de 19e eeuw zijn geleverd om het gevaarlijke Haarlemmermeer leeg te pompen. Ze maken kennis met de rijke historie en leren dat de strijd tegen het water nooit ophoudt. We streven ernaar het bezoek tot een belevenis te maken, een positieve en leerzame ervaring. Onze programma’s dagen leerlingen uit om zelf op onderzoek uit te gaan en prikkelen de fantasie en het inlevingsvermogen. Ga direct naar het aanmeldformulier, of klik op onderstaande titels voor een impressie. 

Programma's

Historisch Museum

Schoolklassen kunnen en korte rondleiding met themaspeurtocht volgen, of een film met een workshop. Het lesprogramma wordt samengesteld aan de hand van wensen van de docenten. Elk programma begint met een introductie op het bezoek en een korte rondleiding. Deze rondleiding laat de jonge bezoekers kennismaken met het museum, de ruimte en de geschiedenis van Haarlemmermeer. Daarna gaan de leerlingen zelf aan de slag met een speurtocht of een ontdekkingsroute. Ga direct naar het aanmeldformulier of klik op onderstaande titels voor een impressie.

Programma's

Erfgoed Haarlemmermeer

De Erfgoed Leerlijn Haarlemmermeer is speciaal ontwikkeld voor het basisonderwijs. Verschillende erfgoedinstellingen hebben een pakket samengesteld waarmee elke groep kennis maakt met erfgoed in Haarlemmermeer. Er wordt gewerkt van concreet naar abstract, beginnend vanuit het nu, terugkijkend naar hoe het was. De leerlingen werken met echte sporen uit het verleden waardoor de betrokkenheid met de geschiedenis van de eigen omgeving wordt vergroot.

De leerlijn staat dicht bij de ontwikkeling van kinderen en sluit aan bij de kerndoelen. Als een school kiest voor dit pakket, komen de leerlingen gegarandeerd bij de belangrijkste erfgoedinstellingen in Haarlemmermeer, waaronder ook Cruquius Museum en Historisch Museum. Het is mogelijk de hele leerlijn in een keer te bestellen of in losse onderdelen. Scholen uit Haarlemmermeer kunnen de leerlijn en onderdelen van de leerlijn reserveren via C.:

Bekijk het complete overzicht van al het erfgoedaanbod in de nieuwe brochure van 22/23: 

https://mijnonlinepublicaties.nl/hoofddorp/cultuurgebouw/erfgoed