In december 2023 start de bouw van het Cruquiuspaviljoen naast Gemaal De Cruquius. Om dat te vieren hieven op vrijdag 10 november een kleine 100 gasten in het Cruquius Museum het glas in een feestelijke ceremonie. Wethouder Marja Ruigrok en de historische figuur Nicolaus Cruquius ondertekenden als eerste getuigen van dit historische moment een document, waarna alle aanwezigen het ‘getuigenschrift’ ook ondertekenden. Hiermee werd het ontwerptraject dat het museum met Braaksma & Roos Architectenbureau in 2011 begon afgesloten en kan de droom van een integraal museum voor de geschiedenis van Haarlemmermeer gerealiseerd worden. Behalve de medewerkers en vrijwilligers van het museum waren donateurs, partners en betrokkenen aanwezig die de realisatie van het paviljoen mede mogelijk maken.

Het Haarlemmermeermuseum De Cruquius is een plek die helpt herinneren aan de strijd tegen het water en sinds 1934 een vaste waarde binnen het Nederlandse culturele erfgoed. De bouw van het Cruquiuspaviljoen biedt de mogelijkheid om het Historisch Museum Haarlemmermeer, Gemaal De Cruquius en Theehuis Cruquius op één locatie te combineren tot een museum met bovenregionale uitstraling. Straks kan het museum niet alleen de geschiedenis van de strijd tegen het water en de ontstaansgeschiedenis van gemeente Haarlemmermeer laten zien, maar kan ook de toekomst van waterbeheersing beter belicht worden. Hierdoor zal de aantrekkingskracht van het museum verder groeien.

De omgevingsvergunning voor het nieuwe museumpaviljoen werd in augustus 2022 verleend. Vervolgens heeft het museum samen met projectmanager Building for Tomorrow en Braaksma & Roos Architectenbureau het technisch ontwerp verder uitgewerkt. In het voorjaar van 2023 is, na een aanbesteding, aannemer KernBouw uit Cruquius geselecteerd om de bouw uit te voeren. De sloop- en bouwwerkzaamheden starten in december 2023. De verwachting is dat de bouwwerkzaamheden voor deze eerste fase zo’n 9 maanden gaan duren. In een tweede fase staat de verbindingsgang gepland tussen het paviljoen en het gemaal. Het Historisch Museum Haarlemmermeer en het Cruquius Museum blijven tijdens de werkzaamheden geopend voor bezoekers.

De totale kosten voor het nieuwbouwproject zijn begroot op € 6,5 miljoen. De gemeente draagt daar € 5.399.700 aan bij. De stichting draagt zelf met € 1.100.300 substantieel bij aan de plannen via fondsenwerving en crowdfunding en zal hier ook tijdens de bouwwerkzaamheden mee doorgaan. Meer informatie over de nieuwbouw en een live verslag van de bouw via de webcam is te vinden op www.haarlemmermeermuseum.nl/2-musea-onder-1-dak.

foto Martine Goulmy - zie beeldverslag