Ons Museum vertelt het verhaal over de oer-Hollandse strijd tegen het water en de geschiedenis van Haarlemmer-meer. De collecties van Cruquius Museum, Historisch Museum en Meer-Historie willen we samenbrengen op één locatie, met een binnentuin en theehuis. Daarmee bieden we onze bezoekers in de toekomst een prachtig museum.

Om dat te kunnen realiseren hebben we ruim 4 miljoen nodig. De gemeente Haarlemmermeer steunt het museum met het ontwikkelen van dit realistische plan en heeft toegezegd fors te willen bijdragen aan de nieuwbouw- en renovatieplannen. .

Helpt u mee de nieuwbouw te realiseren?

Doneer nu of organiseer een inzamelingsactie!

wickevoort

Algemeen

Circulair Museum

De museumstichting en haar architect Braaksma & Roos BV richten in nauwe samenwerking met de Circulaire Hotspot Haarlemmermeer/Circulair Valley, het ontwerpproces voor de nieuwbouw bij De Cruquius zodanig in dat straks sprake zal zijn van het eerste circulair gebouwde museum ter wereld. Circulair betekent niets meer of minder dan kringloop. En dat is een andere manier van denken dan in een lineair (eindig) model.

voorbeeldprojecten braaksma en roos
Algemeen

Braaksma en Roos architecten

Wij geloven dat een duurzame en inspirerende leefomgeving ontstaat op het raakvlak van oud en nieuw, waar verhalen worden doorverteld en waar nieuwe hoofdstukken worden geschreven. Dit is wat Braaksma & Roos Architectenbureau doet. Wij maken bestaande gebouwen gereed voor de toekomst. Het uitgangspunt van het ontwerp is een goede balans te vinden tussen het landschap en het museum, waarbij de nieuwbouw een bescheiden rol speelt. Als antwoord op de vraag hoe de hoofdvorm van de nieuwbouw zich verhoudt tot de context, is gekozen voor een archetypische vorm die verwijst naar de boerderijen en achterliggende schuren in de omgeving

Algemeen

Cheque Bankgiroloterij

De Bankgiroloterij schenkt Haarlemmermeermuseum De Cruquius vierhonderdduizend euro voor de nieuwbouw. Directeur Elise van Melis is dolblij met de cheque die ze vandaag uit handen van Robert ten Brink ontving. Nu komt er echt een vernieuwd museum in en rond het gemaal. Het moet het hele verhaal van de strijd tegen het water vertellen, van het ontstaan van de polder tot toekomstige ontwikkelingen rond waterbeheersing.

Romeinse munten

Uw bijdrage

Algemeen

Om de nieuwbouw te realiseren is ruim 4 miljoen nodig. We verwachten ruim de helft via overheden en sponsoring te kunnen verkrijgen, maar vragen onze bezoekers ook om een bijdrage.

Doneer nu

voorlopig ontwerp

Ontwerp: 2 musea onder 1 dak

Algemeen

Vele partijen zijn overtuigd: het complete verhaal van Haarlemmermeer kan het best op één locatie verteld worden. Overheden, cultuurfondsen en sponsoring maken de nieuwbouw mede mogelijk. Lees meer over het museumplan.

donatiebus in het museum

Aanbiedingen en wervingsacties

Algemeen

Een donatie in de collectebus is altijd welkom. Maar u kunt ons ook steunen door het kopen van mooie fotos van het gemaal in Cruquius Museum-winkel, of het huren van de monumentale Waterschapszaal voor een sjiek diner. 

Voorlopig ontwerp nieuwbouw

Donateurs nieuwbouw

Algemeen

De basis van de financiering voor de nieuwbouw werd gelegd door een grote bijdrage van de gemeente Haarlemmermeer. Haarlemmermeermuseum De Cruquius realiseerde zelf d.m.v. fondsen- en sponsorwerving alsmede crowdfunding tot nu toe ruim een miljoen euro.