Cruquius  Museum vertelt het verhaal over de droogmaking van het Haarlemmermeer. Verwonder je over de kracht van 19de-eeuwse stoomtechnieken en de eeuwenlange strijd tegen het water. 

Beeld van de gevel Gemaal De Cruquius
Cruquius Museum

Over het Cruquius Museum

Verwonder je over de kracht van 19de-eeuwse stoomtechnieken en de eeuwenlange strijd tegen het water. Cruquius Museum vertelt het verhaal over de droogmaking van het Haarlemmermeer. Ieder bezoek start met een film over de oer-Hollandse strijd tegen het water. In het museum wordt aan de hand van molens, maquettes, kaarten, machinemodellen en andere objecten uit de doeken gedaan hoe de “Deltawerken van de 19e eeuw”  werden voorbereid en uitgevoerd. Hoogtepunt van ieder bezoek vormt de demonstratie van de grootste stoommachine ter wereld.

Cruquius Museum

Stoompracticum

  • Demonstratie
  • Kinderen
  • Workshop
dinsdag 1 aug 2017

Wil jij weten hoe een stoommachine werkt, maar wil je vooral lekker zelf uitproberen? Doe dan met je vriendjes en vriendinnetjes mee aan een Stoompracticum in Cruquius Museum. Tijdens het Stoompracticum kan iedereen een eigen model stoommachientje in beweging brengen met water, vuur en (niet te vergeten) brandstof. Vraag na bij het museum wanneer het volgende Stoompracticum wordt gehouden.

Audiotour

Cruquius Museum

Wil je weten wat Cruquius Museum zo bijzonder maakt? Doe dan de audiotour. Via jouw eigen mobiel en een koptelefoon krijg je een rondleiding door het museum. Je kan de tour van tevoren downloaden via de IZI.travel app of in het museum.

Historical image of pumping station Cruquius

Geschiedenis van het Gemaal

Cruquius Museum
Nicolaus Samuelis Cruquius (geboren Kruik) is de naamgever van het gemaal. Hij leefde van 1678 tot 1754 en was een Nederlandse landmeter, waterbouwkundig plannenmaker, cartograaf en astronoom. Cruquius, beroemd om zijn nauwkeurige weermetingen, geldt als een van de grondleggers van de meteorologie.
Historische kaart Haarlemmermeer

Tijdlijn

Cruquius Museum
  1. Een helder lijstje van gebeurtenissen rond het gemaal. Van de eerste zode in 1840 tot nu.
De grootste stoommachine ter wereld

Prijsvraag Cruquius 2020

Algemeen

Maak kennis met vernieuwende ideeën van studenten over de Toekomst van Nederland Deltaland. Vereniging Vrienden van De Cruquius schreef een prijsvraag uit om studenten te prikkelen dit urgente vraagstuk met frisse blik te benaderen.