Volg via het beeldverslag de bouw van het Cruquiuspaviljoen. 

29 februari 2024 - De vloer ligt er in. 

22 februari 2024 - Fundering wordt gevuld met zand. 

20 februari 2024 - Het storten van de fundering. 

10 februari 2024 - Het olievat is gevonden bij het uitgraven van de grond tussen de heipalen. Gelukkig is het vat gesaneerd, waardoor de bouw snel door kan gaan.

5 februari 2024 - Feestelijke bouwborrel om het slaan van de heipalen te vieren. Vlnr: Johan Slinger, Elise van Melis, Ilse van der Veer, Nikolai Spranger KernBouw, Nicole Mulder RvC, Souhaila Hamham Building for Tomorrow, wethouder Marja Ruigrok, Rene Knip van Atelier Rene Knip, Eric ten Brummelhuis Provincie Noord-Holland, Anneloes Bakker.
2e rij vlnr: Joep Hooijdonk en Gino van Roode KernBouw, Frank Put gemeente HLMR, Bas van der Laan Braaksma en Roos, Roman Griffijn Building for Tomorrow, Adrie Marsman en Lex Mooiweer Meerwind, Geertje van Emmerik, Jos Rath RvC, Janneke Oldenbeuving. Fotograaf Kees van der Veer.

23 januari 2024 - De eerste heipaal zit in de grond. In twee dagen volgen nog 71 palen. Het lijkt veel, maar het is niets vergeleken met het gemaal dat op  400 eikenhouten palen en 1.200 dennenhouten palen van elk 12 meter lang is gebouwd.

4 december 2023 - Het originele houten Theehuis Cruquius uit 1849 wordt onderdeel van het nieuwe integrale museum. Dit was het huis van de opzichter van het gemaal toen dat in functie was. De vrouw van de opzichter begon een theehuis om de mensen die de droogmaking kwamen bekijken van thee en koek te kunnen voorzien. In de sloopfase worden de keuken en een stenen huis die in 1970 zijn aangebouwd gesloopt.

10 nov 2024 - Wethouder Marja Ruigrok en Nicolaus Cruquius ondertekenen getuigenschrift

10 nov 2023 - Zo'n 100 gasten hieven in het Cruquius Museum het glas in een feestelijke ceremonie. Wethouder Marja Ruigrok, de historische figuur Nicolaus Cruquius en natuurlijk directeur -bestuurder Elise van Melis ondertekenden als eerste getuigen van dit historische moment een document, waarna alle aanwezigen het ‘getuigenschrift’ ook ondertekenden. Hiermee is het ontwerptraject dat het museum met Braaksma & Roos Architectenbureau in 2011 begon afgesloten en kan de droom van een integraal museum voor de geschiedenis van Haarlemmermeer gerealiseerd worden. Behalve de medewerkers en vrijwilligers van het museum waren donateurs, partners en betrokkenen aanwezig die de realisatie van het paviljoen mede mogelijk maken. Foto Martine Goulmy.

16 oktober 2023 -  De officiële ondertekening van het contract tussen stichting Haarlemmermeermuseum De Cruquius en KernBouw. Vlnr voor Rob Hillebrink KernBouw, directeur-bestuurder Haarlemmermeermuseum Elise van Melis, Maarten Smit KernBouw,. Achter: Joep van Hooijdonk, Gino van Roode en Kees Brouwer van KernBouw.