Animatiefilm

In de filmzaal van Cruquius Museum is een nieuwe prachtige animatiefilm over de droogmaking van het Haarlemmermeer te zien. De film vertelt en verbeeldt kort en bondig op een aantrekkelijke wijze de geschiedenis van het Haarlemmermeer en de droogmaking. Zo wordt het publiek voorbereid op het museumbezoek.

In Cruquius Museum komen geschiedenis en innovatie in techniek samen. Een film is een prachtig medium om op een eigentijdse manier vragen als: ‘waarom moest het Haarlemmermeer leeg’; ‘wie heeft dat besloten’; ‘waarom niet veel eerder’ te beantwoorden. De opdracht aan Niels Mud was om het verhaal van vroeger tot nu te vertellen; geschiedenis houdt immers niet op. Ook zet de film mensen aan tot het nadenken over onze eigen droge voeten, over waterbeheer en de ‘schijnbare’ vanzelfsprekendheid en veiligheid. 

Filmer/ animator Niels Mud

Mijn expertise ligt in het combineren van tekeningen, oude afbeeldingen en digitale nabewerking tot een visueel sprankelend geheel. De stijl van de animatie is gebaseerd op mijn indrukken van Cruquius; een mix van strakke lijnen gecombineerd met ruwe texturen. Gemaal De Cruquius is erg inspirerend. De architectuur, de lichtval, de prachtige texturen en de verhalen. 

De productie van de film kwam mede tot stand door een bijdrage van Vereniging Vrienden van de Cruquius.
De film is dagelijks te bekijken in de filmzaal van Cruquius Museum. Kom langs tussen 11 en 17 uur.

Teaser van de film Waterwolf