Ontwerp markeringen

In mei 2018 opent het ‘buitenmuseum’ van Haarlemmermeer. Vijftien bijzondere markeringen belichten het erfgoed van de polder. Haarlemmermeermuseum De Cruquius vroeg Atelier René Knip de markeringen te ontwerpen.

René Knip: ‘Het alfabet voor het project SCHAKELS AAN DE KETTING is uiteraard geïnspireerd op echte schakels aan een ketting. De sculpturale identiteit van de wonderlijke letterschakels is een groter doel dan de leesbaarheid. De letter is niet bedoeld voor tekst, maar zal altijd een beeldende functie hebben. Een beeldalfabet!

Op de hergebruikte meerpalen zullen de verticale lettersculpturen al van grotere afstand zichtbaar zijn en zo in alle bescheidenheid een landmark in het Haarlemmermeerse landschap vormen.

De keuze om geteerde hardhouten palen, gebolleerde emaillen borden en mat zwart staal te gebruiken voor dit ruimtelijk ontwerp heeft natuurlijk alles te maken met de Hollandse stoerheid van Haarlemmermeer zelf. Het zijn de materialen die je van nature al ziet bij bijvoorbeeld markeringen in vaarten, kanalen en bruggen.

De palen zijn zo ontworpen om op een geloofwaardige manier in het landschap aanwezig te zijn.

Het totaal mocht van mij geen vals kunstwerk worden, maar liever een eerlijk landschappelijk, grafisch ontwerp voor de wandelaars en de fietsers in de polder.’

René Knip, april 2018

Letterbeeld Schakels