Haarlemmermeermuseum De Cruquius heeft niet alleen twee binnenmusea, maar is ook gids in het Buitenmuseum: de Haarlemmermeerpolder waar 2000 jaar geschiedenis te vinden is. Schakels aan de ketting schakelt verhalen, plekken van betekenis, zichtbaar of onzichtbaar en bewoners aan elkaar tot een erfgoedroute door de polder.

Mirjam Noach bij de Ringvaart
Algemeen

Gedicht voor Verhalenpaal SPADE

Wat is een Verhalenpaal zonder een gedicht van onze Polderdichter. Het eerste speciaal geschreven gedicht is geschreven voor SPADE, als markering van de Ringvaart. Wilt u een Verhalenpaal nomineren? Suur uw keuze in voor 31 december 2018 via schakelsaandeketting@shmdc.nl. Nog drie Verhalenpalen krijgen binnenkort een eigen gedicht.

Beeld Geniedijk - foto Citymarketing Haarlemmermeer / Margo Oosterveen
Algemeen

Erfgoedroutes Haarlemmermeer

Vier speciaal samengestelde fietsroutes (van 20 tot 45 km), gidsen u door het buitenmuseum van Haarlemmermeer. Vijftien meerpalen met lettersculpturen markeren het zichtbare en onzichtbare erfgoed. Download hier de routekaart.

haarlemmermeerspoorlijn
Historisch Museum

Schakels tentoonstelling

Kom naar de de tentoonstelling ‘Schakels, een reis langs betekenisvolle plekken van Haarlemmermeer‘ in Historisch Museum. Maak kennis met de verhalen bij de palen. Het museum is open van dinsdag t/m zondag van 13 tot 17 uur. Let op: route is gewijzigd en parkeren kan naast Claus Event Center. 

letterbeeld Schakels van Rene Knip
Algemeen

Ontwerp markeringen

In mei 2018 opent het ‘buitenmuseum’ van Haarlemmermeer. Vijftien bijzondere markeringen belichten het erfgoed van de polder. Haarlemmermeermuseum De Cruquius vroeg Atelier René Knip de markeringen te ontwerpen.Hij ontwierp een robuust beeldalfabet passend bij de polder.

Historisch beeld van Haarlemmermeerspoorlijn

Plaatsen van betekenis

Algemeen

Meer dan 80 betekenisvolle plekken zijn ingezonden door bewoners van Haarlemmermeer. Vijftien plekken zijn inmiddels gemarkeerd met een Verhalenpaal.  U kunt erfgoedlocaties en verhalen in blijven sturen.
 

polders op rij

Markeringen

Algemeen

De selectie van vijftien plaatsen voor markeringen van bijzonder erfgoed in de Haarlemmermeerpolder is bekend. In de tentoonstelling die nu in Historisch Museum te zien is kunt u kennis maken met de verhalen bij de palen. De palen staan naar verwachting eind mei in de polder en vormen daarmee het buitenmuseum. 

Beeld op de Ringvaart

Project Schakels

Algemeen

In het project Schakels aan de Ketting vormen ogenschijnlijk los van elkaar staande locaties samen een erfgoedroute door Haarlemmermeer. Door deze plekken te markeren met Verhalenpalen, meerpalen met lettersculpturen, wordt Haarlemmermeer een buitenmuseum. 

Witte Weekblad

Serie in Witte Weekblad

Algemeen

Prachtige serie in het Witte Weekblad over betekenisvolle plekken in Haarlemmermeer zoals: Oude Secretarie, Eerste spade in de grond, Schade zette aan tot droogmaking, Dr. Nanningabad, Haarlemmermeerspoorlijn, Badhoeve, Storm 29 november 1836, Boerderij De President  en Graf JP Heije.