Haarlemmermeermuseum De Cruquius heeft niet alleen twee binnenmusea, maar is ook gids in het buitenmuseum: de Haarlemmermeerpolder waar 2000 jaar geschiedenis te vinden is. Schakels aan de ketting schakelt verhalen, plekken van betekenis, zichtbaar of onzichtbaar en bewoners aan elkaar tot een erfgoedroute door de polder.

Beeld op de Ringvaart
Algemeen

Schakels aan de ketting

Fietst of loopt u wel eens door de polder? Dan zult u binnenkort via markeringen in het landschap meer te weten komen over de bijzondere geschiedenis van Haarlemmermeer. In het project Schakels aan de Ketting vormen ogenschijnlijk los van elkaar staande locaties samen een erfgoedroute door Haarlemmermeer. Waar is de eerste spade de grond in gegaan voor het graven van de Ringvaart, waar lag het verdwenen dorp Rijk of de oude secretarie waar het gezag haar eerste huis in de polder betrok.
Door deze plekken te markeren met een bijzonder ontwerp van kunstenaar Rene Knip wordt Haarlemmermeer een buitenmuseum. 

Historisch beeld van Haarlemmermeerspoorlijn

Plaatsen van betekenis

Algemeen

Meer dan 70 betekenisvolle plekken zijn ingezonden. Nieuwe suggesties zijn altijd welkom. Schakels aan de ketting schakelt verhalen, plekken van betekenis, zichtbaar of onzichtbaar aan elkaar tot een erfgoedroute door de polder.
 

Vliegtuig in de lucht


Ik was in Syrië als kind al gefascineerd door vliegtuigen. Nu zie ik vaak door mijn raam in mijn huis in Hoofddorp vliegtuigen tegen de lucht. Prachtig. Van Mustapha Sheigh Hasan.

Klik hier voor de aangedragen Plaatsen van Betekenis

Witte Weekblad

Serie in Witte Weekblad

Algemeen

Prachtige serie in het Witte Weekblad over betekenisvolle plekken in Haarlemmermeer. Met onder meer: Oude Secretarie, Eerste spade in de grond, Schade zette aan tot droogmaking, Dr. Nanningabad, Haarlemmermeerspoorlijn, Badboeve, Storm 29 november 1836, Boerderij De President  en Graf JP Heije.