Watermaquette

Bij de transformatie van Cruquius Museum in 2020 is de grote watermaquette verdwenen uit de museumopstelling. Helaas lekte de maquette en was herstel niet mogelijk.

De watermaquette in Gemaal De Cruquius maakte jarenlang het waterbeheer in Nederland inzichtelijk voor het publiek en toonde het belang en de kwetsbaarheid van de bescherming tegen het water door dijken en duinen. Vooral voor de grote Haarlemmermeerpolder die op 4,5 meter onder NAP ligt. Veel bezoekers uit binnen en buitenland vragen ons naar informatie over het thema Nederland Waterland. Daarnaast groeit het belang van waterbewustzijn door de urgente gevolgen van klimaatverandering. Daarom móét dit waterverhaal in Haarlemmermeermuseum De Cruquius, vernoemd naar landmeter en meteroroloog Nicolaus Cruquius, in de nieuwe museumpresentatie verteld worden.

Nieuwe waterkaart nodig

Het thema ‘Nederland Waterland’ en waterbeheer in de polder krijgen een fysieke plek met een 3D of digitale kaart in de gang tussen het paviljoen en het gemaal. Het is het eerste presentatie-onderdeel dat de museumbezoekers aantreffen. Zo kunnen we hen uitgebreid informeren op een eigentijdse en interactieve wijze over de actualiteit rondom watermanagement in Nederland en het ‘Amersfoort aan zee’ verhaal. 

Donatiedoel presentatie Nederland Waterland

Om dit thema goed te kunnen presenteren is een investering van € 30.000,- nodig. Wij hopen geinteresserden te vinden die zich aan dit onderdeel in de museumpresentatie willen verbinden.

Mocht u meer willen weten over het ontwerp van de presentatie Nederland Waterland in het nieuwe paviljoen of een bijdrage willen leveren? Neem dan contact op met Elise van Melis, directeur-bestuurder Haarlemmermeermuseum De Cruquius via evmelis@shmdc.nl of (023) 52 857 04.