Columnwedstrijd ‘Het Haarlemmermeergevoel’

‘Een leeg landschap’. Dat was de titel van een roman van schrijver/dichter Willem van Toorn (tevens voormalig onderwijzer in Hoofddorp) uit 1988. Hij was niet positief gestemd over de ontwikkelingen in Haarlemmermeer. Van Toorn keerde zich tegen de aantasting van cultuur en welzijn en tegen het onvermogen om de openbare ruimte voor verloedering te behoeden. 

Er is veel gebeurd in de polder sinds 1973 toen het eerste Meer-Historie Magazine uitkwam en in 1988 toen de roman verscheen. 

Hoe zou jij de polder nu omschrijven?

Ben je verknocht aan het landschap en wil je nooit meer weg uit de polder? Vind je het ook een lege, inhoudsloze omgeving en kun je niet wachten om te gaan verhuizen? Voel je iets er tussenin? Misschien wil je het Haarlemmermeergevoel helemaal niet kennen omdat je je Badhoevedorper, Rijsenhouter of Zwaanshoeker, Lisserbroeker en ga zo maar door, voelt.

De vraag is al zo oud als de Haarlemmermeerpolder zelf (170 jaar). Het antwoord laat nog steeds op zich wachten: Wat is ‘het Haarlemmermeergevoel?’ 

Schrijf in 250 woorden een column over jouw Haarlemmermeergevoel en verras ons met een polderjuweeltje en jouw antwoord op de aloude vraag.

De redactie kiest de drie mooiste columns uit om te publiceren in het Meer-Historie Magazine. Misschien ontdekken we nieuw schrijftalent voor het magazine.

Columns kun je voor 1 december 2022 sturen naar meerhistorie@gmail.com.