Waar Cruquius Museum vertelt over de droogmaking van het Haarlemmermeer, gaat Historisch Museum verder met de algemene geschiedenis van deze 170 jaar jonge polder. Bekijk de historische objecten, werktuigen, foto’s en films. En maak kennis met de pioniers die de polder ontwikkelden van drassige grond tot een rijk landbouwgebied. Historisch Museum biedt jong en oud een leuke en leerzame ervaring.

Impressie van Historisch Museum vaste opstelling
Historisch Museum

Over Historisch Museum

Laat je verrassen door onze levendige en interactieve tentoonstelling over de geschiedenis van Haarlemmermeer!  Maak een wandeling door het -op schaal nagebouwde- dorp en kom meer te weten over de eerste droogmakingsplannen en wat daarop volgde. Op het 'marktplein' kan je een kijkje nemen in het café, de kerk, het bankgebouw of de school. 

Historisch Museum

Hermina van Dijk

Een van de pioniers van deze polder is Hermina Maria Amersfoordt-Dijk (1821–1892). Zij was pianiste en componiste en trouwde in 1852, het jaar van de droogmaking, met jurist en literator Jacob Paulus Amersfoordt (1817-1885). Samen stichtte het echtpaar de proefboerderij De Badhoeve in Haarlemmermeer. Hermina was een bijzondere vrouw die grote muzikale talenten combineerde met het werk op De Badhoeve en zorg voor zieken in tijden van cholera. 

Impressie van voorgevel Mentzhoeve

Bereikbaarheid Historisch Museum

Historisch Museum

Historisch Museum ligt aan de rand van het Haarlemmermeerse Bos, tussen Claus en het Courtyard - Mariott Hotel in. Een perfecte locatie om een mooie wandeling of picknick te combineren met een museumbezoek. De bus stopt dichtbij en de auto parkeer je gratis achter Claus.

speurtocht cruquius

Speurtochten

Algemeen

Met een speurtocht ontdek je een museum net even op een andere manier. Wel zo leuk! Zowel in Cruquius Museum als in Historisch Museum kunnen kinderen tussen de 4 en 12 jaar leuke speurtochten doen.