Oktober is de ‘Maand van de Geschiedenis’, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Onder het motto 'Ontdek gisteren, begrijp vandaag' brengt Haarlemmermeermuseum De Cruquius in oktober de bijzondere geschiedenis van Haarlemmermeer voor het voetlicht met het thema 'Eureka!'. Een passend thema bij de pioniersgeest van Haarlemmermeer. Bekijk de speciale activiteiten voor kinderen en volwassen op www.haarlemmermeermuseum.nl.

Wetenschapper Nicolaus Cruquius roept Eureka!

Elke zondag in oktober is Nicolaus Cruquius gastheer in Gemaal De Cruquius. Ontdekking, innovatie en eureka staan centraal in de aangepaste theatrale rondleiding van Living History in oktober. Leuk voor de hele familie. De toeslag is €2,50 per persoon.


Stoomlab in Cruquius Museum

Wil jij weten hoe een stoommachine werkt? Op 14, 17, 19, 24, 26 en 28 oktober is tussen 13.00 en 15.30 uur het Stoomlab te bezoeken in Cruquius Museum. Daar kan je spelen met water, vuur en stoom en leer je over de revolutie van stoomtechniek. Leuk voor kinderen van 6 tot 14 jaar. De toeslag is €2,50 per persoon.

Zaterdag 7 oktober: Madscience demonstratie: Funstation Vortex
Speel tussen 14.00 en 15.00 uur met de Mad-professor met lucht en draaikolken. De demonstratie is gratis naast de museumentree. Geef je op via aanmelden@shmdc.nl. Iedere 20 minuten kunnen er 20 kinderen aansluiten. Op volgorde van binnenkomst word je ingedeeld op een tijdstip 14.00, 14.20 of 14.40 uur.

Dinsdag 10 oktober: Lezing over het succes van de Boeing 747

Niemand had in 1966 in de gaten dat de luchtvaartindustrie zo enorm zou veranderen na de aankondiging van de bouw van de Boeing 747. Hoe kon dit vliegtuig ontstaan en waarom werd het zo’n succes? De lezing van Ronald Dijkstra in de Witte Boerderij aan de Hoofdweg 743 in Hoofddorp begint om 20.00 uur. De toegang is gratis, aanmelden kan via aanmelden@shmdc.nl.

Zondag 29 oktober: Lezing over de innovaties in de landbouw
De eerste pioniers in deze polder troffen een woeste leegte aan. De manier van boeren, die ze van huis uit geleerd hadden, werkte hier niet. Ze moesten zelf uitvinden wat het beste paste. Het leidde tot een constante zoektocht naar verbeteringen en vernieuwingen die tot op de dag van vandaag in het Haarlemmermeerse DNA zit. Anne Joustra vertelt hier boeiend over op het marktplein van Historisch Museum tussen 15.30 en 17.00 uur. Aanmelden kan via aanmelden@shmdc.nl. De lezing is gratis, naast de museumentree.

 

Voor alle activiteiten is museumentree nodig. Met een museumkaart heeft u gratis toegang in beide musea. Voor Stoomlab en Living History geldt een toeslag van €2,50. Meer informatie is te vinden op www.haarlemmermeermuseum.nl.