Samen met Stichting Kinderopvang Haarlemmermeer stellen wij een theaterprogramma op speciaal voor jonge kinderen. Met dit programma rond het personage ‘Dik Trom’ willen wij kinderen spelenderwijs kennis laten maken met de geschiedenis van hun eigen polder. Het nieuwe programma komt tot stand met subsidie van de Provincie Noord-Holland en wordt mede ontwikkeld door theatergroep Living History Kennemerland, vaste speler in Cruquius Museum.

Beleven van erfgoed
Het museum laat met de theaterroute een nieuwe doelgroep kennismaken met het ontstaansverhaal van Haarlemmermeer. Onder leiding van acteurs zoeken de verklede kinderen naar de klomp van Dik Trom. Onderweg maken zij kennis met de eerste boeren die in de polder kwamen wonen en de eerste huizen die gebouwd werden. Ook de Waterwolf (de bijnaam van Haarlemmermeer) komt om de hoek kijken. Uiteindelijk vinden ze de klomp en hebben ze Dik Trom geholpen.

Directeur-bestuurder van Stichting Kinderopvang Haarlemmermeer Annemarie Dees: “Wij waren meteen enthousiast toen Stichting Haarlemmermeermuseum De Cruquius ons benaderde voor deze theaterroute. Met dit programma maken we de geschiedenis van Haarlemmermeer leuk en levend voor kinderen.”

Educatiemedewerker van het museum Janneke Oldenbeuving: “We zijn heel blij dat we dit kinderprogramma, met financiële steun van de Provincie Noord-Holland, kunnen ontwikkelen. Voor scholen hebben wij educatieprogramma’s in soorten en maten ontwikkeld rond de kerndoelen. Als de kinderopvang ons benaderde voor een leuke activiteit in de schoolvakantie waren we altijd bereid spontaan iets voor te bereiden. Nu kunnen we een goed en speels kinderprogramma rond Dik Trom maken. Als het bevalt, gaan wij dit ook aan het publiek aanbieden.”

Cruquiuspaviljoen
Op dit moment bouwt Haarlemmermeermuseum De Cruquius het Cruquiuspaviljoen in de tuin van het gemaal. Dit is naar verwachting eind 2024 gereed. Volg de ontwikkeling van de bouw via www.haarlemmermeermuseum.nl. Cruquius Museum is open tijdens de bouw van het paviljoen en ook goed bereikbaar tijdens de verbouwing van de naastgelegen Cruquiusbrug.