Bij de opening van de jubileumtentoonstelling - 50 jaar magazine Meer-Historie - ontving de redactie van het magazine een oorkonde van de gemeente uit handen van loco burgemeester Jurgen Nobel. Dit was een verrassing voor de redactie en voor Elise van Melis, directeur bestuurder van Haarlemmermeermuseum De Cruquius.

Historische verhalen van Haarlemmermeer krijgen al 200 edities lang een podium in het prachtige magazine Meer-Historie. De toenmalige stichting Meer-Historie wilde met het blad inwoners meer bij de geschiedenis van hun polder betrekken alsmede begunstigers werven. In 1973 verscheen de eerste editie. In korte tijd meldden honderden begunstigers zich aan. Het blad bood en biedt vele Haarlemmermeerders en voormalige Haarlemmermeerders met heimwee leesplezier en het is een verbindende factor voor de vele vrijwilligers van Haarlemmermeermuseum De Cruquius. De 50ste jaargang van Meer-Historie wordt gevierd met een speciale jubileumeditie en een tijdelijke expositie in het Historisch Museum Haarlemmermeer die opent op donderdag 1 september 2022. 

Wat begon als een zwartwit stencilachtig periodiek, is nu een 44 pagina’s tellend, professioneel magazine in vierkleurendruk. Mensen met een grote belangstelling en passie voor de polder schreven en schrijven boeiende verhalen over de rijke geschiedenis, niet zelden over hun eigen familiegeschiedenis. Belangrijk is daar bij te vermelden dat er dan prachtige foto’s worden aangeleverd. Men denkt vaak dat er over zo’n jonge gemeente weinig valt te vertellen. Dat dit stuk land dat door droogmakers en pioniers zelf is gecreëerd en ontwikkeld in de afgelopen 170 jaar, maakt die geschiedenis juist enorm boeiend. Recent fuseerden Haarlemmerliede Spaarnwoude en Haarlemmermeer waardoor ook een eeuwenoude geschiedenis deel ging uitmaken van de gemeente Haarlemmermeer. De verhalen blijven dan ook komen, over dingen die kwamen en voorbij gingen maar die soms ook bleven.

De redactie van magazine Meer-Historie, bestaande uit zeven vrijwilligers, heeft een jubileumeditie samengesteld waarin veel aandacht voor het jaar 1973. Deze editie verschijnt 1 september.