'Watergroet’ aan Waterwolf 

Wat is jouw oplossing om de waterwolf buiten de polder te houden. Hoe houden we onze voeten droog, of leven we met meer water. Kinderen kunnen hun ideeën uitwerken in tekeningen, foto’s en tekst en inleveren bij Gemaal De Cruquius. Het project ‘Watergroet aan de Waterwolf’ is een initiatief van Cruquius Museum, ondersteunt door NMCX, centrum voor duurzaamheid.

Hoe begon het

In het jaar 1000 was de Haarlemmermeerpolder een veengebied met kleine plassen. Door het afgraven van dit veen, waar men geld mee kon verdienen, werden de kleine meren samen een groot meer.
Als het stormde zorgde het meer voor overstromingen van stukken land rond Amsterdam, Haarlem en Leiden. Soms kwam het water zelfs in de steden ! Men noemde het meer de 'Waterwolf'.
Het meer moest droog. Drie stoomgemalen, waaronder Gemaal De Cruquius pompten in vier jaar tijd het meer droog. Zo ontstond nieuw land op 4,5 meter onder zeeniveau of NAP.

Hoe wordt het ?

Ook nu moeten we op blijven letten dat we droge voeten houden bij een stijgende zeespiegel en grote regenbuien. Nederlanders zijn goed in het bouwen van dijken en duinen, in het bouwen in of op het water.

Beschrijf of teken je idee op een A4 of A3 papier en verstuur dit naar Haarlemmermeermuseum De Cruquius op Cruquiusdijk 27, 2142 ER in Cruquius.
Voor vragen neem contact op met 023-52857 04 of mail naar gvemmerik@shmdc.nl.

 

Beeld Waterwolf: Mudmotion