Op zondag 22 maart wordt in aanwezigheid van kinderen uit Haarlemmermeer en het personage Nicolaus Cruquius een ‘Watergroet’ ingegraven in de vloer van Gemaal De Cruquius. Deze ‘Watergroet’ is een bundeling van antwoorden van kinderen op de vraag: Hoe houden we de Waterwolf weg uit Haarlemmermeer? Door kinderen hier oplossingen voor te laten bedenken wordt watererfgoed verbonden met waterbeheer in de toekomst. Kinderen kunnen hun ideeën inleveren bij Gemaal De Cruquius voor 16 maart 2020. Het project ‘Watergroet aan de Waterwolf’ is een initiatief van Cruquius Museum, ondersteunt door NMCX, centrum voor duurzaamheid.

Haarlemmermeer van droog, naar nat naar droog. Naar nat?

In 1000 was het huidige Haarlemmermeer een veengebied met kleine plassen dat werd bewoond. Door het afgraven van veen sloten de kleine meren zich halverwege de 16e eeuw bij elkaar aan tot de grootste binnenzee van Nederland. Dit gevaarlijke meer, de Waterwolf genoemd, overstroomde dorpen en bedreigde de landbouwgronden van Amsterdam, Haarlem en Leiden. Drie stoomgemalen, waaronder Gemaal De Cruquius, waren in 1849 de innovatieve oplossing voor dit waterprobleem. In drie jaar tijd werd het meer droog gepompt. Zo ontstond nieuw land op 4,5 meter onder NAP.

Ook nu staan we voor uitdagingen zoals de stijgende zeespiegel, verzilting van de polder en het opvangen van water na grote regenbuien. Nederlanders zijn goed in het bouwen van dijken, in het bouwen in of op water en in het ruimte geven aan water. Cruquius Museum en NMCX vinden waterbewustzijn belangrijk en zijn benieuwd welke creatieve oplossingen kinderen bedenken.

Jouw idee

Hoe kunnen we met elkaar zorgen dat onze Haarlemmermeer droog blijft en de Waterwolf niet terugkomt?  Heb jij een idee? Schrijf of tekenen of maak een collage of een foto. Lever dit in op 1 of 2 A4tjes. Het mag in kleur of zwart wit. Je kunt het samen doen met vriendjes of vriendinnetjes, met de klas of met je ouders. Vermeld je naam, e-mail, adres op de inzending. Dan kunnen we je uitnodigen voor de wereld waterdag op 22 maart in het museum. 

Lees hier de toelichting voor kinderen 

Inzenden voor 16 maart

 Versturen naar, of afeveren bij, Haarlemmermeermuseum De Cruquius op Cruquiusdijk 27, 2142 ER in Cruquius. Voor vragen neem contact op met 023-52857 04 of mail naar gvemmerik@shmdc.nl

Lees meer over water in de polder

Lees meer over het waterbeheer in Haarlemmermeer van NMCX

Beeld: Mudmotion