Hoe kunnen we met elkaar zorgen dat onze Haarlemmermeer droog blijft en de Waterwolf niet terugkomt?  Heb jij een idee? Wij nodigen je uit om tekeningen te maken en plannen te bedenken.

Je kan je ideeën inleveren bij of opsturen naar Gemaal De Cruquius. Het project ‘Watergroet aan de Waterwolf’ is een initiatief van Cruquius Museum, ondersteunt door NMCX, centrum voor duurzaamheid.

Haarlemmermeer van droog, naar nat, naar droog. Naar nat?

In 1000 was het huidige Haarlemmermeer een veengebied met kleine plassen dat werd bewoond. Door het afgraven van veen sloten de kleine meren zich halverwege de 16e eeuw bij elkaar aan tot de grootste binnenzee van Nederland. Dit gevaarlijke meer werd de Waterwolf genoemd. Het overstroomde dorpen en bedreigde de landbouwgronden van Amsterdam, Haarlem en Leiden. Drie stoomgemalen, waaronder Gemaal De Cruquius, waren in 1849 de innovatieve oplossing voor dit waterprobleem. In vier jaar tijd werd het meer droog gepompt. Zo ontstond nieuw land op 5 meter onder NAP.

Ook nu staan we voor uitdagingen zoals de stijgende zeespiegel, verzilting van de polder en het opvangen van water na grote regenbuien. Nederlanders zijn goed in het bouwen van dijken, in het bouwen in of op water en in het ruimte geven aan water.
Cruquius Museum en NMCX  zijn benieuwd welke creatieve oplossingen julli bedenken.

Jouw idee, gratis toegang

Schrijf of tekenen of maak een collage of een foto. Lever dit in op 1 of 2 A4tjes. Het mag in kleur of zwart wit. Je kunt het samen doen met vrienden, met de klas of met je ouders. Vermeld je naam, e-mail en adres op de inzending.
Stuur het in voor 1 maart 2022 dan kan je gratis het museum bezoeken. 

Lees hier de toelichting voor kinderen 

  • Scan je tekening en stuur het per e-mail naar gvemmerik@shmdc.nl,
  • Of lever je plan in (of per post) bij Cruquius Museum op Cruquiusdijk 27, 2142 ER in Cruquius.
  • Voor vragen neem contact op met 023-52857 04 

We gaan jullie tekeningen aan het Hoogheemraadschap van Rijnland. Ook gaan de tekeningen in een tijdscapsule onder de vloer van het gemaal. Je tekening wordt opgenomen in een tentoonstelling in het museum. 

Lees meer over water in de polder

Lees meer over het waterbeheer in Haarlemmermeer van NMCX

Beeld: Mudmotion